A filmes csapatok bemutatását a sokakáltal már ismert Systron Digital Picturesbemutatásával folytatjuk. Nemrégen épp ők voltak azok, akik egy pályázattal ismegleptek minket: Main Steam Compó néven.A Systron Digital Pictures története.

1988-ban alakult a csapat, ekkor kaptam szülinapomra egy Super8-asfilmfelvevőt. A vágást celluxszal és ollóval követtük el. A lejátszás egyberregő vetítőn történt a fürdőszobában, vagy a WC-ben. Az akkori filmek elkészítéséheznagy lelkesedéssel, de erősen hiányos tudással és nagyfokú felkészületlenséggelvágtunk neki. Legó filmek, gyurmába rajzolt animációk és más, egy beállításosstop-motion szösszenetek készültek ekkor.

1994-ben sikerült megkaparintanunk egy csöves videó kamerát. Nagyöröm volt azonnal visszanézni a felvételeket. Sajnos a vágás technikai minőségenem sokat változott: 2 VHS magnón metéltük az anyagot, ám ennek a technikánakköszönhetően, egyre „komplexebb”, több beállításos jelenetecskékszülethettek. 

1998-ban sikerült beszerezni az első számítógépet és hozzá egyakkoriban nagyon jónak számító vágókártyát. Ezzel szinte minden technikaiproblémánk egy csapásra megoldódott. Sikerült vágni, feliratozni, mégkezdetleges digitális trükköket is megengedhettünk magunknak.

2002.  Mérföldkőnekszámított. Felhagytunk a pár perces próbafilmek készítésével, összetettebb”produkciókra” próbáltunk koncentrálni. Forgatókönyveket kezdtünkírogatni és előtérbe helyeztük a történet mesélést, valamint a karakterekábrázolását. Bekövetkeztek az első bluebox kísérletek: rengeteg agyalás,depresszió, kételkedés, halálhangulat… 🙂 Végül elkészült az első”nagyobb” teszt, a „Hoppá!”. 

2003-2006 Egyre több külső produkcióban vállaltunk szerepet, melyekrengeteg tapasztalattal szolgáltak. Lehetőségünk volt saját fejlesztésű, 3D-sbluebox technikára épülő produkciókat megtervezni és kivitelezni. Mindezenfelül több kis- és nagyjátékfilmben vállaltunk felvétel és utómunka szerepet.(Ultra, Karusszel Rítus, Drága Barátaim, stb.) Ezen produkciók java része, többnemzetközi és hazai fesztiválon is díjat nyertek.

A systron.film.hu 

2003-ban készült el weboldalunk,ahol filmjeink mellett, mára már szép számmal találhatók hasznos ismertetőanyagok és érdekes olvasnivalók is, főként kezdő amatőr filmeseknek.Természetesen nézőként is találhat közöttük a kedves olvasó, kedvére valótémákat. (Bluebox stúdió otthon, Steadycam házilag (hordozhatókamera-stabilizátor), 3D Bluebox, Filmhang és a szinkron és sok más érdekesség.)Ezek az írások, a közel 20 éves – autodidakta módon elsajátított – filmestapasztalataink alapján készültek. 2004-ben, ezekre a cikkekre építve jelentmeg a Computer Panorámában egy többoldalas írásunk, a virtuális szereplők élőfelvételbe helyezéséről. A cikk másolata, fotókkal és képekkel illusztrálva,természetesen elérhető az oldalunkon.

 

Utolsó Túsz 

2006 januárjában befejeződtekelső önálló filmünk munkálatai, melyet az elmúlt évek gyakorlatitapasztalataira támaszkodva készítettünk el. Ez lett az Utolsó Túsz, amely akisjátékfilm kategória fődíját nyerte el, a 2006-os Mini film fesztiválon.Igyekeztünk „néző-barát” filmet létre hozni, szórakoztató és vicces történetbemutatással. Mivel első filmünk az Utolsó Túsz, nem mertünk nagy dolgokattervezni. (autós üldözések, gyárak, lakónegyedek porig rombolása, stb. :))Igyekeztünk a lehető legegyszerűbb helyszínekkel és alacsony költségvetéssel(kemény 42.000,- HUF-ból :)) nézhető és szórakoztató „mozit” készíteni. A filmés 2 perces előzetese itt érhető el, sok más kapcsolódó anyaggal.

( http://systron.film.hu/utolsotusz)Rengeteg tapasztalatotmerítettünk a film elkészítéséből. Reméljük következő filmjeink még jobbansikerülnek és a gyér technikai és anyagi lehetőségek, egyre kevésbé látszanakmajd rajtuk.

Magyar Halivud Filmklub közös filmje

Jelenleg egy 20 perces sci-fiutómunkálatait végezzük, melynek bemutatója 2006 szeptember 30-án lesz, az I.Haivud Nap-on. A film egy közös összefogás eredménye, melyet a Magyar HalivudFilmklub tagjaival közösen készítünk. ( http://www.halivud.hu) Ennek a filmnek azért tulajdonítunk nagy jelentőséget, mert ez már teljesegészében a 3D-s bluebox technikára épül. Abban reménykedünk, hogy ezzel a filmkészítési eljárással, megfelelőtechnikai hátteret tudunk biztosítani a későbbi filmjeinknek, mind amellett,hogy a produkciók hitelesek maradnak és filmnézési élményt nyújtanak anézőknek. További részletek elérhetők erről a technikáról, valamint eddigifilmjeink java része is letölthető a http://systron.film.huweboldalon.


Laser Compó, Main Stream Competition

Időnként, saját finanszírozásúpályázatokkal igyekszünk összefogni a magyarországi amatőr filmesek népestáborát. Pár évvel ezelőtt, hirtelen felindulásból kiírtunk, egy lézerkardkészítésre irányuló pályázatot. Ide bárki beküldhette az 1 percnél nem hosszabbfilmjét, melyben a cél az volt, hogy minél élethűbb lézerkard effektet mutassonbe a kedves versenyző. A benevezett filmeket később, a mellékelt werk fotókkalés leírásokkal, elérhetővé és véleményezhetővé tettük az oldalunkon.Meglepetésünkre, rengetegen szavaztak és véleményezték a beküldöttpályamunkákat. Ennek folytatásaként, 2006. június 3-án, egy újabb versenytírtunk ki, mely már nem pusztán technikai jellegű.

SDP: http://systron.film.hu


]]>