Star Wars filmhez, a hétvégén pedig tonnányi rajongói kommentár született hozzá. Két téma azonban kiemelkedik ezek közül: az egyik az új fénykard, a másik pedig az a droid, amelyik úgy néz ki, mintha egy R2-es egység fejét műtötték volna rá egy focilabdára. Most ez utóbbival foglalkozunk egy picit.

A guruló droid

Facebook oldalunk egyik követőjétől a droid meg is kapta a magyar nevét – amíg ki nem derül, mire is keresztelték őt hivatalosan az alkotói, addig hívjuk őt Gombóc Artu-nak. Az biztos, hogy ez a fajta guruló megoldás praktikusabb, mint mindannyiunk kedven R2-D2-nak három görgős megoldása. Lehet, hogy kellemetlen emlékeket ébreszt, de ne feledjük el, hogy az előzménytrilógia droiddekái szintén gurulva közelítették meg a célpontot, hogy cafatokra lőjék azt – ez a gurulós megoldás tehát nem új a Star Wars világában. gomboc-artu A legfontosabb érv mellette azonban az, hogy ezt a típusú droidot betervezték az eredeti trilógiára is már: konkrétan az Egy új reményben már feltűnt volna. Mitöbb, az eredeti tervek egyike szerint R2 bizony valahogy így nézett volna ki. Egy Fastbak77 nevű twitterező túrt elő egy Ralph McQuarrie interjút a Star Wars Insider magazin egy számából. https://twitter.com/Fastbak77/status/538753068620197888 A Nerdist egyik szerkesztője járt utána alaposabban, és valóban, a 2012-ben megjelent 135-ös számból való a részlet. De, mint megjegyzik, az interjú valójában még 1984-ben készült, egy Thomas G. Smith nevű úriember készítette, amikor egy könyvéhez végzett kutatómunkát. A lényeg, hogy McQuarrie visszaemlékezése szerint Artoo-t csak egy apró droidként írta le a forgatókönyv. Az alkotó eredetileg egy gömb vagy karikaformát képzelt el neki, és Artoo giroszkópok segítségével bármilyen irányba tudott volna navigálni. Valószínűsíthetően a 70-es évek technikai korlátai miatt került a filmvászon helyett inkább a Lucasfilm archívumába a koncepció – hogy aztán J. J. Abrams porolja le, és a modern CGI segítségével keltse életre.

Az új fénykard

Hogy mennyire praktikus vagy sem, azon valószínűleg jóval az Episode VII bemutatója után is vitatkozni fognak a rajongók. Egy részük az oldalra rakott minipengék tökéletes jók arra, hogy a kard forgatója levágja vele a saját kezét. Másik részük szerint meg pont arra jó a megoldás, hogy megakassza az ellenfél fénykardját, ami amúgy lecsúszva levágná a kezünket. Akármi is a készítők felfogása a kérdésről, nem valószínű, hogy ezt 2015 decembere előtt láthatnánk. Az viszont biztos, hogy előképe a megoldásnak van, igaz, ez a kánonon kívülre helyezett Expanded Universe-ben gyökerezik. A Star Wars: Republic 61: Dead Ends című képregényfüzetben valami hasonlót forgat Roblio Darté, egy Jedi lovag. Igaz, ennek csak egy bónuszpengéje van, és ez sem keresztben, csak 45 fokos szögben zárja be a fő pengét. Forked_Lightsaber crossguard-lightsaber  ]]>