Mint néhány hete az SFportal is beszámolt róla, az a pletyka járja, hogy a Sci Fi Channelen folytatóthat a Firefly sorozat, egész estés tévéfilm formájában. Hivatalos cáfolat vagy megerősítés azóta sem látott napvilágot – a brollywood.com publicistája ezért alaposan körbejárta a témát, hogy mennyire vehetjük komolyan a hírt.

{mosgoogle center} Nos, ez érdekes. Néhány nappal ezelőtt beszéltem egyik nagyobb stúdió publicistájával, és ő azt mondta nekem, hogy egyik barátja kapcsolatban áll a Serenity produkcióval. Azt állította: hogy a Serenity mozifilm, csalódásra okot adó box-office teljesítménye ellenére, mégis tervezik, hogy elkészítenek egy újabb filmet, amelynek egyrészt alacsonyabb lesz a költségvetése, másrészt nem mutatják be mozikban, hanem a Sci-Fi Channel-en, vagy a Sci-Fi Original csatornán kerül vetítésre.          Most először is hadd cáfoljam meg ezeket az állításokat a fenébe, aztán beszélgessünk még róla egy kicsit.     Első cáfolat: A stúdió publicistája, mint forrás nem azonos az Universallal, amely meghozza majd a végső döntést a jövőben elkészülő filmek kérdésében a, tulajdonjogok figyelembevételével, és ő nem nyilatkozhat semmiféle hivatalos kapacitásokról, mindössze csak továbbadta azt, amit esetleg odabent hallott.
Második cáfolat: Habár jómagam alkalomadtán írtam a Sci-Fi Channel-nek, én semmiféle módon sem beszéltem nekik erről. Nem hallottam semmi hivatalosat, de még nem hivatalosat sem a Sci-Fi Channel-től. Megkérdeztem embereket, hogy tudnak-e erről a csatornával kapcsolatban, de közülük senki még csak nem is hallott róla. Meglepő, hogy bár részesei a társaságnak, mégsem hallottak semmi felőle, annak ellenére, hogy azóta már nyilvános, vagy közel van hozzá.
Szóval ez egy pletyka – semmi több. Ebben az esetben ez egy bennfentes pletyka inkább, mint rajongói szóbeszéd, de mégis csak pletyka. Lehet, hogy van igazság benne, lehet hogy komplett tévedés az egész. Lehet egy valós terv pillanatnyilag, de olyan, amely azelőtt kerül a kukába, hogy egyáltalán szárba szökkenhetett volna. Nem lehet tudni. Majd az idő megválaszolja.
Ahogy ez kipattant, nem én voltam az egyetlen, aki beszélt róla, és az IGN egy kicsit utánakérdezett. Láthatóan Joss Whedon tábora tagadja, az Universal pedig nem kommentálta. De most hogy elmélkedünk róla, nézzük csak végig egy pillanatra az egész helyzetet. A Serenity koránt sem volt olyan sikeres a mozikban, mint amilyennek kellett volna lennie, de ugyanakkor olyan rossz sem volt, mint amilyen lehetett volna. A belföldi (US) jegyeladások valahol egy kicsivel 25 millió $ felett zártak, és még jelenleg is hoz pénzt a tengeren túlról – eddig egy kicsit kevesebbet, mint 12 millió $-t, világszerte, így összességében a jegybevétel olyan 37 millió $ eddig. Még csak most nyitott például Olaszországban, szóval a teljes bevétel még nőni fog, – bár nem hiszem, hogy váratlanul 100 millió $ felett hozna, mondjuk Ázsiában.
Aztán ott vannak még a DVD eladások, amelyek meggyőzőek lesznek. Az előrendelések alapján már most a 30. helyen áll az Amazon-on. Kétségtelen a stúdió nem kapja meg az összes bevételt, de még így sem fognak túl rosszul kijönni belőle.
Tudják, hogy létezik egy igen elkötelezett rajongói tábor. Már azt is tudják, hogy miféle közönséget generálhat még a jövőben. Ez nem lehet elégséges, hogy igazolja egy második nagyvásznon bemutatott Serenity film létjogosultságát. De nagyon is kielégítő ez a közönség egy kábeltévés mozihoz.
Emlékezzünk csak, minden egy TV sorozattal kezdődött. A Firefly nagyszerűen működött anélkül, hogy szüksége lett volna arra, hogy egy 45 millió dolláros léptékű Serenity mozit készítsenek belőle – habár tagadhatatlan, hogy ezen a szinten is megállja helyét az anyag. Személy szerint azt hiszem, hogy egy közepes költségvetésű Firefly mozi, nagyon is hihető lenne. A szereplőgárda (immáron egy kicsikét megnyirbálva) továbbra sem áll nagy nevekből, és nem lenne akkora nyomás rajtuk, hogy valamiféle nagy-nagy alakítást vigyenek véghez, hogy kompenzálják a sztárok hiányát.
és persze egy újabb film elkészítése lehetőséget adna a Universal-nak, a DVD-n való kiadásra is., amely újabb elvárt bevételt hozna. Az tény, hogy kizárólag DVD-n adnák ki, de előtte feltétlen bemutatnák a kábelcsatornán, amely nem csak segítene felerősíteni a bevételeket, de a nézőket várakozással is töltené el, hogy mikor jelenik meg a DVD.
De miért a Sci-Fi Channelő Azért, mert részei az Universal-nak. Így kihasználják a társaságaik összefonódásainak minden előnyét. Ezért is van, hogy a Channel-nek készülő „Bermuda Háromszög” mini-sorozat részére, az NBC News egy nem elhanyagolható súlyú dokumentum hátteret biztosít. Az új Serenity mozi bemutatása a csatornán szintén magától értetődő lenne, amennyiben azt nem akarják moziban bemutatni.
Ugyanakkor ez a csatornának is nagyszerű lenne. Nézzük csak meg a Battlestar Galactica számait. Egy kétórás mozi vagy egy négy órás mini sorozat, a Farscape: Békefenntartó Háborúk mentén, komoly nézettséget hozhatna, kábelcsatorna viszonylatban. Ezzel mindenki csak nyerne.
Nos, összegezve, ez még csak egy igen-igen erősen spekulatív pletyka. Ha visszamész és elolvasod a cáfolatokat, akkor annak tükrében még spekulatívabbá válik az egész. Főleg akkor, ha Whedon tábora nem hogy nem erősíti meg, de egyenesen cáfolja. De ennek ellenére ez nem egy abszurd elképzelés, és ha kisütnék, akkor egy nagyszerű mozi készülhetne a rajongóknak.
]]>