56 éves Ron Perlman amerikai színész, akit legutóbb a Hellboy című filmben láthatott a mozit kedvelő közönség. A különös arcú Perlman karrierje nehezen indult, ám ma már az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező karakterszínésznek számít.


Alien 4.: Winona Ryder és Ron PerlmanRonald Francis Perlman 1950. április 13-án született New Yorkban. A középiskola után elhagyva a szülői házat a minnesotai egyetemen tanult képző- és szépművészetet. 25 évesen próbálkozott meg a filmezéssel, ekkor a Ryan’s Hope című televíziós széria egyik epizódjában kapott szerepet. Nem mondható, hogy a siker az ölébe hullott, mivel a következő tíz évben ritkán, s akkor is csak epizódszerepeket kapott.

1986-ban kicsit meglódult a szekere, Umberto Eco világhírű regényének, A rózsa nevének filmváltozatában működhetett közre. Ezután ismét sorozatok egyes részeiben tűnt fel (Miami Vice) és a Szépség és a szörnyeteg című szériában 3 évig alakította Vincent-et. A rendezők egyre inkább kezdték felfedezni az egyéni kiállású színészt, s ez egyre több karakterszerepet jelentett Perlmannek.

1992-ben a Stephen King írásából készült Alvajárókban, majd egy évvel később a Gary Oldman nevével fémjelzett Rómeó vérzikben volt látható. 1994-ben a Rendőrakadémia 7-ben bolondozott egy kicsit, 1995-ben pedig (Cameron Diazzal együtt) Az utolsó vacsora című, etikai kérdéseket boncolgató filmszatíra szereplője volt. Karakterét a Dr. Moreau szigete című fantasztikus thriller rendezője, John Frankenheimer is felhasználta alkotásában. Csakúgy, mint Jean-Pierre Jeunet az Alien 4-ben, amelyben Perlman Johner szerepét kapta meg.

Hellboy (2004)Az ezredforduló után az Ellenség a kapuknál című háborús drámában, majd 2002-ben a Star Trek 10. mozifilmjében, a Nemesisben – Remusi alkirályként – láthatták a nézők. Egy évvel később a Penge 2 Reinhardtjaként domborított a mozivásznon Wesley Snipes mellett. Christopher Lambert és Lou Diamond Philliphs mellett az Absolonban újra kipróbálhatta magát a sci-fi műfajában is. 2003-ban pedig a Takács Tibor rendezte Patkányokban szerepelt. Legutóbbi nagy dobása a Dark Horse Comics képregényéből készült Hellboy című film főszerepe volt. Ebben egy igazi ördögfajzatot alakított, nagy sikerrel, ami törvényszerűen folytatásért kiáltott. A képregényfigura megformáláshoz Perlmant naponta négy óra hosszat sminkelték, de a közönség pozitív reakcióját látva valószínűleg ez ma már nem olyan kellemetlen emlék számára.

Ron Perlmant Amerikában a hangjával kapcsolatban is sokan ismerik, hiszen sok produkcióban szinkronszínészként vett részt, például nagyon sok rajzfilmhez is kölcsönzi orgánumát (Justice League, Teen Titans). A Hellboy sikere után már elkezdődtek a Hellboy 2 előkészületei, de ezek mellett is kapott különböző szerepajánlatokat. Így viszonylag kevés ideje marad hobbijaira: a golfra és a jazz zenére. Nigel nevű kutyájának sétáltatását és a New York Yankees meccseit azonban sohasem mulasztja el, még a munka kedvéért sem.

]]>