Szeretett főszerkesztőnk, Szilágyi Szabolcs (Picy) egy kis ideig nem főszerkeszt az RPGportalon. Hiányzása igazolt – a Budapest-Bamako Rally egyik résztvevőjeként ugyanis jelenleg is Afrika irányába robog "Szia, Anyu!" felirattal, illetve RPGportal logóval ellátott kocsijukban. A Világfa Egyesület honlapján mindenki aggodalmát eloszlatják a közleménnyel: "Nyugalom emberek, az oroszlánok most ettek meg egy egész zebrát. Nem éhesek!"

Bárki, bármivel, bárhogy – a felettébb liberális szabályzatú versenynek ezek a szabályai. Elvileg akár egyetlen törülköző birtokában is nyugodtan el lehet stoppolni Budapesttől Mali fővárosáig, Bamakoig, de jelenleg nem tudunk egyetlen Galaxis Útikalauz rajongóról sem, aki ezt bevállalta volna. A legextrémebb indulók között IFA teherautó és kőkorszaki Dacia is található – a magunk részéről javasolni fogjuk Picynek, hogy jövőre az RPGportal.hu új logójában található sárkánnyal induljon, mert az extrém, ősi és látványos.

A versenyt a beugratásairól közismertté vált rádiós műsorvezető, Villám Géza alapította, egyfajta jótékonysági Dakar rallyként. Mint a hivatalos honlap írja, "Akárcsak az olimpia, a Dakar Rally is a jól pénzelt profi sportolók versenye lett. A Budapest-Bamako  a Dakar teljes élmenyet nyújtja az anyagi megpróbáltatások és Jean Paul Belmondo elmeháborodott fia nélkül. Tavaly 42 csapat indult. Idén 105 gárda áll rajthoz." A távolság térkapuk használata nélkül majdnem 8000 km – az út azonban nem csak arról szól, hogy ki ér elsőnek célba. Pláne, hogy létezik kifejezetten túra kategória is, aminek résztvevői (köztük a Világfa csapat tagjaiként Picy, és társa, Bákonyi Ferenc) inkább az élmény miatt startoltak el szombat reggel a Felvonulási térről.

A nagy afrikai futam egyik kulcseleme a jótékonyság – a kocsik nem csak a versenyzők felszerelésével vannak dugig pakolva, hanem rengeteg hasznos holmival is. A versenyzőknek örökbe kellett fogadniuk egy mauritániai vagy mali falut – a faluk elöljárói egy-egy kívánságlistát juttatnak el a szervezőkhöz, amiben leírják, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük. Az összegyűjtött adományokat a versenyzők feladata eljuttatni a megfelelő helyszínre. Mindenkinek el kell töltenie egy éjszakát abban a faluban, amit örökbe fogadott. A legkiemelkedőbb karitatív munkát végző csapat nyeri el a Teréz Anya Jótékonysági Díjat.

Picy és az RPGportal.hu védõsárkánya A verseny érdekessége, hogy nem idő szerint rangsorolják a csapatokat, hanem a teljesített szakaszokért és a különböző feladatok megoldásáért járnak pontok. A Világfa indulói - Szilágyi Szabolcs és Bákonyi FerencA Világfa Egyesület a székesfehérvári és környéki szerepjátékosokat támogató civil szerveződés. Év közben klubrendezvényeket, versenyeket tartanak, míg nyáron a sikeres Sátortábor szervezésével múlatják idejüket.

Budapest – Bamako 2005 – A nagy afrikai futam  

Világfa Egyesület

]]>