Több időt szeretnének kapni a NASA szakemberei az űrsiklók karbantartási munkálataihoz, illetve felmerült, hogy átalakítják az üzemenyagtartályokat – ezért aztán 2007-ben az Atlantis két startja és az Endeavour kilövése is csúszni fog.

A NASA hivatalosan is bejelentette a kilövések időpontjainak módosítását. E szerint az Atlantis február 22-i startját első körben március 16-ára, az Endeavour június 11-i startját június 28-ára tolták. Az Atlantis őszi felbocsátásának időpontja is változott: augusztus 9-ről szeptember 7-ére. Természetesen újabb csúszások a felmerült problémák és az időjárás miatt is előfordulhatnak.

Okként az alaposabb karbantartási munkálatokat jelölték meg, illetve felmerült az üzemanyagtartályok külsejének megváltoztatása is. Mint emlékezhetünk rá, az üzemanyagtartály szigetelésének leválása okozta a Columbia űrrepülőgép 2003-as tragédiáját is. A NASA azóta sem tudja kizárni teljesen a hasonló baleseteket – ezért lehet szükség az átalakításokra. Az erre vonatkozó döntésre azonban még pár hetet várni kell.

A NASA 2007-es terveiben szerepel tovább, hogy október és december során újabb berendezéséeket szállít a Nemzetközi Űrállomásra.

 

]]>