Két évvel ezelőtt Hiller István, azakkori kulturális miniszter a cannes-i fesztiválon jelentette be, hogy aFilmtörvényhez kapcsolódó adó- és befektetési kedvezmények hatásáraAndy Vajna producer és Demján Sándor vállalkozó Korda Sándor nevéveljelzett stúdiót kíván építeni Etyeken.   

1886}

A gigantikus méretű filmgyárban hat stúdiótépítenek, amelyek teljes területe közel negyvenezer négyzetméter lesz.


Mindegyik stúdiót klimatizálják, és professzionális hangszigetelő rendszerrel,beépített lámpaparkkal, mozgatható díszletekkel, és díszletmozgatásra isalkalmas ún. elefántajtókkal szerelik fel, valamint vörös lámpa éshangjelzés jelzi majd a felvételt. A stúdió teljes területénmagasfeszültségű elektromos, vonalas- és mobiltelefon hálózatot építenek ki.

A stúdiók közül a legnagyobb azötezernyolcszáz négyzetméter alapterületű, óceáni, tengeri környezetbenjátszódó, vizes jelenetek felvételére is alkalmas hatos számú lesz.

A négyezer négyzetméter vízfelületű, másfél méter mély medencét rendkívülrövid idő alatt lehet feltölteni és leereszteni. Noha az épület alapvetőenzárt, felszerelései miatt (pl. szélgép) alkalmas külső jeleneteket imitálófelvételekre is. A hármas stúdióban is lesz egy fedett, tízméterszer tízméteres víztank, amely vízalatti jelenetek forgatására lesz alkalmas.
A komplexum ezenkívül egy élőközönséges felvételekre is alkalmas televíziósstúdióval szolgál, ahol speciális hangszigetelés és külön szoba szolgálja aközönséget. Szintén különlegességnek számít az egybenyithatóikerstúdió, amely a nem mindennapi díszletezést igénylő felvételeknéllesz hasznos a filmkészítők számára. A stúdiók mellett többfunkciós szolgálati épületeket is terveznek, amelyekben aprodukciós irodák, öltözők rendezhetőek be. A külön úton megközelíthetőműhelyek és raktárak önálló épületet kapnak, ahol nemcsak a forgatások alatttárolhatóak a kellékek, jelmezek, világítástechnikai – és kameramozgatóeszközök, hanem bérelhetőek külső cégek számára is. Végül, de nem utolsósorban ezer fős étterem szolgálja a stábok számára az ellátást reggel fél hétés éjfél között. A forgatás utáni munkáknak is helyet biztosítanak a Dolbyval felszereltvetítőszobákban. Egy kétszázötvenfős moziterem exkluzív filmbemutatóknak admajd helyet, a három negyvenfős, a három tízfős, és az egy darab húszfősvetítőt pedig az utómunka fázisban lehet kihasználni. Emelett a Korda Stúdióegyedülálló módon saját zenei stúdióval is rendelkezik majd. Az épületeket a Finta építész Stúdió tervezi. A filmstúdiókat a Bastien andAssociates Inc. nevű Los Angeles-i cég tervezi, akik kifejezettenfilmstúdiók építésére szakosodtak.

Magasodnak már a Filmstúdió falai, végezteka földmunkákkal, kiépítették a területen az infrastruktúrát és elkészült afalut elkerülő út is.

A filmstúdió nemcsak felszereltsége és afilmesek által igen kedvelt Budapesthez való közelsége miatt lesz versenyképes,hanem azért is, mert a magyar filmtörvény alapján  húsz százalékoskedvezménnyel dolgozhatnak majd ott a filmes stábok.
 

További információ: www.kordafilmstudio.hu

 

]]>