Az RPGA a Wizards of the Coast (aD&D szerepjáték kiadója) szervezete, melynek célja a Dungeons & Dragonsés más d20 rendszerű szerepjátékok támogatása. Az alapötlet az volt, hogy néhanehéz lehet embereket találni, ha szerepjátszani akarunk, valamint ajátékmesterek feladata sem könnyű, hiszen hétről hétre új kalandokat kellkitalálniuk, amelyekkel fenntartják játékosaik érdeklődését. Az RPGA ezért atagjai számára ingyenesen hozzáférhető kalandmodul adatbázist biztosít,megkönnyítve ezzel a játékmesterek dolgát.

 1886}
Tagsági szintek

Mindjárt az elején megemlítendőaz egyik legfontosabb dolog. Az RPGA tagság teljesen ingyenes mindenki számárabárhol a világon.

Az RPGA kétféle tagsági szintetkülönböztet meg: általános tagság (a játékosok számára) és játékmester (GM –Game Master) tagság. Az általános tagság feljogosítja a játékost, hogy résztvegyen bármely hivatalos RPGA rendezvényen. A játékmesteri tagság teszilehetővé, hogy a GM hozzáférjen az ingyenes kalandmodul adatbázishoz, valamint feljogosítjaa GM-et arra is, hogy hivatalos RPGA rendezvényeket regisztráljon.

 

A tagsági rendszer részletesen

Általános Tagság

Általános tagságot úgy szerezhetvalaki, hogy játszik egy hivatalos RPGA rendezvényen. A rendezvényszervezőbiztosít számára egy jelentkezési lapot, amelyet kitöltve az illető máris azRPGA tagjává válik. A tagságot nem kell évente meghosszabbítani, merthatározatlan idejű, örökre szól.

A rendezvényszervező a kitöltöttjelentkezési lapokat visszaküldi a Wizards of the Coastnak ahol a játékostténylegesen is regisztrálják. Miután ez megtörtént, a játékos hozzáfér egyinternetes adatbázishoz, ahol megnézheti milyen kalandokat teljesítettpályafutása során. Ezenkívül ingyenesen beléphet az úgynevezett D&D PlayerReward Programba. A belépés után a játékos pontokat szerez minden egyeslejátszott kalandmodul után. Amikor egy bizonyos számú pont összegyűlik, akkora játékos úgynevezett Campaign Cardokat kap. Ezek színes kártyák, amelyekkülönleges lehetőségeket adnak a játékos karaktere számára. Például ha akarja,akkor játszhat egy olyan fajjal, ami nem megengedett mások számára, vagypéldául a játékon belül különféle előnyökhöz juthat (például újradobhat egymentődobást és hasonlók).

Játékmesteri Tagság

GM tagságot úgy szerezhet valaki,hogy először is bizonyítja játéktudását. Ehhez egy ingyenes tesztet kellkitölteni az RPGA honlapján. Ha sikerrel teljesíti a tesztet, akkor azújdonsült GM postán kapja meg a tagsági kártyáját az RPGA-tól és innentől kezdveregisztrálhat rendezvényeket és nem kell többé aggódnia, hogy nem lesz mitmesélnie, hiszen hozzáférhet az ingyenes kalandmodul adatbázishoz. Aregisztrált GM-ek ingyenesen beléphetnek a D&D GM Reward Programba. Abelépés után a GM pontokat szerez minden egyes lemesélt kalandmodul után.Amikor egy bizonyos számú pont összegyűlik, különféle ajándékokat kap aszervezettől. Például műanyag sablonokat, amelyekkel könnyen meghatározható,hogy pontosan milyen körben is hat az a tűzgolyó amit a csapat mágusa lőtt el.Elegendő összegyűlt pont után pedig műanyag figurák járnak a D&D Miniaturessorozatból.

Egyetlen bibi van az egésszel,mégpedig az, hogy a GM-nek nem árt elég jól tudnia angolul, hiszen az összeselérhető kalandmodul angolul van. Node, ez egy igazi D&D mesélőnek azthiszem nem akadály, ha pedig mégis az, akkor egy okkal több, hogy nekifeküdjünka nyelvtanulásnak. 🙂

Miért is jó ez?

Az RPGA-n belül több szabály isvan, ami a játékokra vonatkozik. Például, meghatározott módon kell akaraktereket generálni és nem annyira korlátlanok a lehetőségek, mint azotthoni játékban. Egy otthoni játékban megbeszélheted a mesélővel, hogy haddjátszhass egy félóriás – félsárkány harcos-mágus-pszionista-pappal. Az RPGAjátékokban ez nem biztos, hogy menni fog. Mégis, ezen súlyos korlátozásokellenére ugyanolyan jókat lehet játszani az RPGA keretein belül is, mintotthon. Ezenkívül új játékosokkal ismerkedhetsz meg, és ami a legfontosabb,játszhatod a játékot, amit amúgy is szeretsz.

Itt érhető el az RPGA:
www.rpga.com


]]>