A Ghost in the Shellvilágszerte több országban bemutatásra került már, nagy sikerrel. A magyarnézők számára sem ismeretlen, hisz a Magyar Televízió 2004-ben bemutatta (Szellem a kagylóban címmel), növelve az ismeretségéta filmnek. Most vetítővásznon is megtekintheti a kedves publikum!  

1886}

A film November 26-tól az Odeon Lloyd mozi(Budapest, Hollán Ernő u.7. – nem messze a Jászai Mari tértől) műsorán leszlátható, majd Karácsony környékén, az egyetlen kópiát, vidéki mozikban islejátszák.
 

{youtube}0dnEQVLED44{/youtube}

 

ShirowMasamune 1989-es mangája és annak 1995-ös, Oshii Mamoru által készített egész estés animeváltozata igen gyorsan ismert klasszikussá vált. A komor cyberpunk jövő,valamint a manapság is erősen aktuális mondanivaló (terrorizmus, mesterségesintelligencia kérdése, stb.) folyamatosan magas szinten tartják az érdeklődésta film iránt.

A Ghost in the Shell manga ésanimefeldolgozásának története egy Section 9 nevű antiterrorista különítmény éstagjainak történetéről szól. Kusanagi Motoko őrnagy és majdnem minden társa, egykivétellel, kibernetikus beültetésekkel felturbózott kommandósok. Emberfeletti képességűlények, gépi segítség nélkül izmaik és agyuk teljesítménye a hétköznapiemberével lenne egyenértékű, ám így jóval meghaladja azt. A technoterroristák és számítógépes bűnözők ellen folytatott folyamatos harcbólkiemelkedik a Bábjátékos utáni hajsza, ami a film cselekményének fő szála.Nevéből és speciális helyzetéből adódóan nem maga követi el abűncselekményeket, hanem másokat, embereket és gépeket, befolyásol céljaielérésének érdekében. Embernek tekinthető-e egy szinte teljesen géptestben létező emberi agy?
és a folyamatosan az információs hálózatbakapcsolódott kiborg?

Ebben a világban nem lehet tisztánelválasztani a gépet az embertől.

(Ez lassan napjainkra is igaz, hisz már mostis jelentős előrelépéseket tettek tudósaink az emberi agy és a gépek közöttikapcsolat létrehozásáért, de akár a szív ritmusának szabályzását is idesorolhatnánk, hisz egy rutin műtéttel ezt is megoldják..) Az elmosódott határok ember és gép között a lélek létezésével,halhatatlanságával kapcsolatos örök spirituális kérdéseket is felvetik.

 

]]>