http://www.sfportal.hu/images/stories/Mozifilmek/Vmint_verbosszu/verbosszu_mini.jpg” alt=”” class=”imgleft” />Angliában vagyunk, valamikor a közeljövőben. Az országban diktatúra van, a tévéből dől a propaganda, mindenkit rettegésben tartanak a titkosrendőrség pribékjei. Eveyt, a fiatal lányt egy este elkapják az utcán, és a halál torkából egy titokzatos alak, V szabadítja ki. A férfi egy négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli.


V mint Vérbosszú (2006)1605. november 5-én Fawkest letartóztatták a Lordok Háza alatt egy pincében, ahol 36 hordó puskaport rejtett el a tűzifa alá. A kínzások hatására Fawkes bevallotta, hogy 12 társával I. Jakab és a parlament felrobbantására készült. Az összeesküvők hívő katolikusok voltak, akik véget akartak vetni az angol katolikus egyház üldöztetésének. Azt remélték, hogy a merénylet nyomán káosz tör ki, és katolikusbarát politikai rezsim kerül hatalomra. Fawkes, a veterán katona kiválóan értett a robbanóanyagokhoz, így kulcsszerepet kapott az összeesküvésben.
  
A csoport kibérelt egy pincét a Lordok Háza alatt, telehordta puskaporral, és türelmesen várta a parlament megnyitását. A titok azonban kiszivárgott, és a katolikus Lord Monteagle névtelen levélben figyelmeztetést kapott, hogy ne menjen el a parlament megnyitó ülésére. Ez a levél jelentette az összeesküvők vesztét: november 4-ének éjjelén Fawkest lefogták, és a király elé hurcolták. A férfi a rettenetes kínzások hatására megtört, és mindent bevallott. Az összeesküvők az árulók akkoriban szokásos büntetését kapták: nyilvánosan felakasztották és felnégyelték őket.
  
November 5-én azóta is egész Angliában tűzijátékkal ünneplik Fawkesék bukását. Mindenfelé Fawkes-maszkokat árulnak, és az összeesküvőket szimbolizáló bábukat, „Guy”-okat égetnek.
  
Amikor annak idején Alan Moore és David Lloyd kidolgozta V figuráját, Guy Fawkes alakjából merített ihletet. Akárcsak Fawkes, V is zűrzavart akar teremteni, amely reményei szerint az elnyomó rendszer bukásához vezet. „Fawkes egyike volt az első anarchistáknak – fogalmaz Lloyd, a képregénysorozat egyik atyja. – Tökéletes kiindulópontot jelentett V megalkotásához. Ráadásul a Fawkes-maszk nyájas mosolya bizarr, hátborzongató hatást kölcsönzött a hősnek.”
  
James McTeigue rendező szerint a V mint Vérbosszú lényegét tekintve politikai thriller, melynek középpontjában egy sötét és igen összetett személyiség áll. „V idealista forradalmár, aki a tömegek szabadságáért küzd, ugyanakkor azonban véres kezű gyilkos is, aki kegyetlenül leszámol múltbéli ellenségeivel.”
  
Az előkészületek során McTeigue számos filmből merített ihletet, köztük olyan klasszikusokból, mint az 1965-ös Algíri csata (The Battle of Algiers), amely sokkolóan ábrázolja az algériaiak harcát a francia gyarmatosítók ellen. és persze mélyen hatott rá Kubrick Mechanikus narancsa (Clockwork Orange), az Orwell-regényből készült 1984 és a Fahrenheit 451: ezekhez hasonlóan a V mint Vérbosszú is komor antiutópia, amely az elnyomásról, a korrupcióról és a média féktelen agymosásáról szól, s azt vizsgálja, mi történik, ha egy diktatúrában az egyén saját kezébe veszi a törvényt.
   
{mospagebreak title=A képregény és a film}A film Moore és Loyd „V for Vendetta” című képregény-sorozata alapján készült, amely 1982-től jelent meg a Warrior című képregény-folyóiratban, és rövid idő alatt igazi kultuszművé vált. A sorozat 26 rész után a Warrior megszűnése miatt félbeszakadt, és Moore-ék csak 1989-ben készítették el a befejezést, amelyet a DC adott ki.
  
A képregény 1997-ben játszódott egy olyan Londonban, amelynek megalkotásakor a két alkotó kora Angliájából indult ki. „Gyűlöltük Thatcher asszony ultakonzervatív kurzusát, és ebből a gyűlöletből született a történetben szereplő fasiszta rendőrállam – meséli Lloyd. – Az eredeti mű az egyén jogait hangsúlyozta, és azt üzente az olvasónak, hogy ha a rendszer be akarja darálni, joga, sőt kötelessége szembeszállni vele. V ellenállása direkt és brutális: kormányzati létesítményeket támad, és gátlástalanul öldösi a rendszer kiszolgálóit. A történet arról is szól, hogy indokolható-e a terrorizmus – és ez a kérdés ma aktuálisabb, mint valaha.”
  
A Mátrix-trilógia megalkotásával világhírűvé vált író-rendező testvérpár, Andy és Larry Wachowski régi rajongója volt Moore és Lloyd eredeti képregényének, és még az első Mátrix leforgatása előtt elkészítették a képregény forgatókönyv-változatát. A trilógia második és harmadik részének utómunkálatai közben aztán újra elővették a könyvet, és megmutatták első asszisztensüknek, James McTeigue-nek, aki mindhárom Mátrixban a munkatársuk volt, és a reklámfilmek után már nagyon vágyott rá, hogy játékfilmet rendezhessen.
  
McTeigue azonnal ráharapott a rengeteg politikai áthallással rendelkező, izgalmas témára. A Wachowski testvérek a Mátrixszal töltött tíz év után szusszanásnyi pihenőre vágytak, ezért Joel Silver producerrel egyetértésben úgy döntöttek, hogy átengedik a rendezés jogát McTeigue-nek. A könyv mellé McTeigue megkapta a Mátrix elitcsapatát: Grant Hill producert, Owen Paterson díszlettervezőt, a különleges hatások supervisorát, Dan Glasst, a kaszkadőrök munkáját összehangoló Chad Stanelskit, és író-producerként a két Wachowskit.
  
A Wachowski testvérek mindenekelőtt alaposan átdolgozták eredeti forgatókönyvüket. „A régi változat korrekt adaptációja volt a képregénynek – emlékezik a rendező. – Az új verzióban a történetet kicsit előrébb vittük az időben, nagyjából 2020 környékére, és beiktattunk egy flashback-részt.”
  
A képregényben rengeteg figura tűnik fel, ezeket a forgatókönyvben megritkították vagy összevonták. Átdolgozták Evey figuráját is: a lány idősebb lett, és megváltozott a társadalmi háttere. Lloyd roppant elégedett volt a Wachowski testvérek forgatókönyv-változatával. „Nem azt vártam tőlük, hogy szolgaian lemásolják a képregényt, hanem hogy megőrizzék a történet szellemét, és ne hamisítsák meg az üzenetét” – fogalmaz. {mospagebreak title=A szerep lőgárda}A filmkészítők eltökélték, hogy megőrzik V titkát, és nem fedik fel a filmben a hős elcsúfított, összeégett arcát, amely a négyszáz évvel ezelőtt élt legendás szabadsághős, Guy Fawkes maszkja mögött rejtőzik. A színész személye azonban ismert: Hugo Weaving öltötte fel a maszkot, aki a Mátrixban az elpusztíthatatlan Smith ügynököt, A Gyűrűk Ura-trilógiában (The Lord of Rings) pedig Elrond tündekirányt alakította.
  
V védencét és szövetségesét, Evey Hammondot Natalie Portman alakítja. A Leon, a profi (The Professional) című filmben 13 évesen feltűnt Portman a Star Wars II. – A klónok támadásában (Star Wars II. – Attack of the Clones) került munkakapcsolatba McTeigue-vel, aki rendezőasszisztensként közelről csodálhatta a lány szépségét és tehetségét. „Mikor megkaptam a V forgatókönyvét, azonnal őt láttam magam előtt Evey szerepében” – árulja el McTeigue.
  
A Síró játékban (Crying Game) feltűnt Stephen Rea alakítja V ellenfelét, Finch detektívfelügyelőt. A felügyelő jobbkezét, Dominic őrmestert Rupert Graves játssza, aki szintén komoly átalakuláson megy keresztül a történet során. „Nem egy fantáziadús fickó – jellemzi a figurát Graves –, mélyen hisz a rendszerben, a nyomozás során azonban rádöbben, hogy kormánya nem olyan tisztességes, mint hitte.”
  
Az egész Angliát uralma alatt tartó totalitárius rezsim fejét, az ördögien gonosz Sutler kancellárt John Hurt formálja meg. Sutler a félelemre építi hatalmát: titkosrendőrökkel, milicistákkal, besúgókkal, koncentrációs táborokkal, és az ország végpusztulásának rémképével tartja rettegésben a polgárokat. „Ne kérdezz, ne kritizálj, ne is gondolkodj: a Párt mindent jobban tud” – foglalja össze Hurt a rendszer alapfilozófiáját.
   
Hurt, aki az Orwell keserű antiutópiájából készült 1984-ben Winston Smitht alakította, a V mint Vérbosszúban néhány kulcsjelenettől eltekintve egy hatalmas monitoron látható: innen tartja uszító beszédeit a lakosságnak, és osztja ki videón keresztül kormánya minisztereit. Az egyik komikus jelenetben azonban alászáll az olimposzi magaslatról, hogy részt vegyen egy talkshow-ban – vesztére, mert a műsor házigazdája, Gordon Deitrich (Stephen Fry) élő adásban teszi nevetségessé a nagyhatalmú kancellárt.
   
   
  
A WARNER BROS. bemutatja a SILVER PICTURES produkcióját
„V FOR VENDETTA”
Szereplők: NATALIE PORTMAN, HUGO WEAVING, STEPHEN REA, JOHN HURT
Producer: JOEL SILVER, GRANT HILL.
Forgatókönyv: ANDY és LARRY WACHOWSKI
Fényképezte: ADRIAN BIDDLE, BSC.
Díszlet: OWEN PATERSON. Vágó: MARTIN WALSH
Zene: DARIO MARIANELLI. Rendezte: JAMES McTEIGUE.
  
   Színes, feliratos amerikai film, 2005, 132 perc

Kapcsolódó anyagok: V, mint Vérbosszú – a kasszasiker
V, mint Vérbosszú – az SFportal filmlexikonában
]]>