A hollywoodi Kodak színházban a 78. Oscar-díjátadó ünnepségen George Clooney vehette át az első Oscar szobrocskát legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, a Sziriana filmért. A díjátadót idén társadalompolitikával foglalkozó filmek uralták, de azért a King Kong is hazavitt három, illetve a Narnia krónikái egy Oscart.

{mosgoogle center} Paul Haggis rendező faji békétlenségről szóló filmje, az Ãœtközések kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, a legjobb eredeti forgatókönyv díját, és a legjobb vágás díját, azaz hat jelölésből hármat. A legjobb rendezőnek járó szobrot az amerikai-tajvani Ang Lee kapta a Túl a barátságon című,  meleg cowboyok tragikus románcát megjelenítő filmért. Nyolc jelölésből még kettőt váltott valóra: a legjobb filmzenét és a legjobb adaptációs forgatókönyvet.

A legjobb színésznő Reese Whiterspoon lett, A nyughatatlan című, Johnny Cashről szóló filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színész a 38 éves Philip Seymour Hoffman lett a Capote c. film címszerepéért. A film a homoszexuális Truman Capote Hidegvérrel című regényének a történetéről szól.

A legjobb dokumentumfilm kategóriában a világszerte nagy sikert aratott Pingvinek vándorlása (March of the Penguins), François Luc Jacquet francia rendező alkotása nyert akadémiai díjat. A legjobb filmdalért Oscart a Hustle and Flow (Sürgés-forgás) című film kapta az It’s Hard Out Here for a Pimp című betétdalért, amelyet a Three 6 Mafia rap-együttes adott elő.

A legjobb animációs játékfilm a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény (Wallace & Gromit: the Curse of the Were-Rabbit) lett. A legjobb animációs rövidfilmnek a The Moon And The Son: An Imagined Conversationt (A Hold és fia: képzeletbeli beszélgetés) választották.

A legjobb női mellékszereplő díját a félig magyar származású Rachel Weisz brit színésznő kapta Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) című, a nagy gyógyszergyárak mesterkedéséről szóló, Afrikában játszódó krimiben nyújtott alakításáért. A legjobb külföldi (nem angol nyelvű) film kategóriában a Tsotsi című dél-afrikai filmnek szavazta meg az Oscart az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 5800 tagja. Az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Gheisa) című film vitte el a legjobb jelmez, a legjobb látványtervezés és a legjobb operatőri teljesítmény díját.

A Filmakadémia Tiszteletbeli Oscar-díjjal (Honorary Award) tüntette ki a 81 éves Robert Altman amerikai filmrendezőt. Altman pályafutása során 86 filmet forgatott, 39 filmet gyártott és 37 forgatókönyvet írt. Rendezőként öt – M.A.S.H., Nashville, A játékos, Rövidre vágva, Gosford Park -, producerként pedig két alkalommal jelölték Oscar-díjra, de egyetlen esetben sem ítélték oda neki. A 3500 fős sztárközönség állva ünnepelte.

A King Kong három Oscart kapott a legjobb képhatásért (vizuális effektusok: Joe Letteri, Brian Van’t Hul, Christian Rivers and Richard Taylor), a legjobb hangkeverésért (Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges és Hammond Peek) és a legjobb hangvágásért (Mike Hopkins és Ethan Van der Ryn).

Szándékosan csapnivalóan kisminkelt két komikus színész jelentette be a legjobb sminknek járó Oscart, amelyet a Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmben dolgozó Howard Bergernek és Tami Lane-nek ítélték oda. Kapcsolódó anyagok:
Kihírdették a 78. Oscar nevezettjeit 
King Kong: Andy Serkis és a gorillák
Öt nap múlva King Kong a mozikban Kapcsolódó fórumok:
Moziajánló / Nemajánló
Melyik a legjobb SCIFI / HORROR film?

]]>