A Szukits kiadó megjelentette Stanislaw Lem teljes science-fiction univerzumának második kötetét. A klasszikussá vált tudományos-fantasztikus szerzőnek most olyan, már legalább egyszer napvilágot látott írásait vehetjük kézbe, mint A kudarc, a Kiberiáda, amit a robotok mesélnek vagy a Pirx pilóta kalandjai. Emellett természetesen magyarra csak most lefordított írásokat is találunk a tekintélyes antológiában.

StanisÅ‚aw Lem a klasszikus tudományos fantasztikus irodalom egyik utolsó élő képviselője. Bár történetei között nincs két ugyanolyan, a volt szocialista országok egyik legmarkánsabb, legkarakteresebb szerzője. Minden műve feszegeti a műfaj kereteit, utópiái egyben antiutópiák, kacagtató meséi mélyéről a "keleti blokk" legélesebb hangú társadalomkritikusának hangját halljuk, drámai feszültségű űrhajóstörténetei pedig valójában filozófiai vagy morális kérdéseket feszegetnek. S míg a műfajokkal játszik, magabiztosan, mégis alázattal és végtelen bölcsességgel keresi a válaszokat azokra a végső kérdésekre, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak: az ember, a világegyetem és Isten mibenlétére.

Cím: Stanislaw Lem teljes science-fiction univerzuma 2.
Kiadó: Szukits Kiadó
Megjelent: 2006. november 15.
Ára: 4900 Ft.

Stanis³aw LemA szerzőről:
Lem orvosi tanulmányai közepette, 1946-ban egy újságban, folytatásokban publikálta első prózai írását (Ember a Marsról). Első regénye, az Asztronauták 1951-ben jelent meg. Még ebben az évben követte ezt a Solaris (1972-ben Andrej Tarkovszkij, 2002-ben Steven Soderbergh készített belőle filmet). Az 1965-ös Kiberiáda megjelenésekor már ismert volt. Az amerikai sci-fi írók szövetsége 1973-ban tagjai közé választotta, de (nem kis mértékben Philip K. Dick miatt) rövidesen távoznia kellett. 1982-ben, a hadiállapot idején elhagyta Lengyelországot, előbb Berlinben, majd Bécsben élt, s csak 1988-ban tért vissza hazájába. 85 éves korában, Krakkóban hunyt el. Történeteit 41 nyelvre fordították le, művei világszerte 27 millió példányban keltek el.

 

]]>