Már jónéhány hónappal ezelőtt volt szerencsétlenségem Brod Politikai szleng-, és kifejezéstárához, amin előbb halálra röhögtem, majd halálra sírtam magam. Ugyanis ha belegondolunk, a plenáris pofázásoknak kb. valóban ennyi az értelme, amit Brod leír. Ma viszont elég fáradtan keltem ahhoz, hogy kipróbáljam magamat: össze tudok-e kombinálni a szótárából egy parlamenti hozzászólásra valót. Nézzétek el nekem, hogy kezdő vagyok ebben a politikai dumálás témában – azt talán nagyobb örömmel fogjátok elnézni nekem, hogy ilyen szempontból sose leszek profibb. Íme, egy képzelt parlamenti felszólalás, jobboldali stílusban. Ehhez kisebb játékot is hirdetek, a bejegyzés végén.


Tisztelt Képviselőtársak! Miközben az Orbán kormány becsülettel kezelte a pénzeket, az anarcho kapitalista Gyurcsány kormánynak mindössze egy üvegzseb programra meg gázáremelésre futotta.
Gyurcsány úr, cáfolja-e Ön, hogy hazaáruló lenne, amikor a határon kívülieknek nem ad polgárságot? Holott ma minden pluralista multikultúrális demokrácia megadja ezt az alapjogot. Ezeréves államiságunkat taposták meg ezzel egy évvel ezelőtt!
Haza! Nemzet! Cáfolja-e Ön, hogy ez nem jelent semmit a maga számára? Nézzük azonban a tényeket: a maguk nemzetietlen, korrupt kommunista-liberalista kormánya a keresztényi cselekedetek helyett ráront a nemzetre! csak a dolgozók zsebéből veszik a pénzt! Szakállas bácsik kezére adják gyermekeinket, miközben zsugorodik az ország. Amikor beléptünk az Európai Unióba, akkor reformokat ígértek, ehhez képest csak maguk, és a koalíciós partnerük vagyona gyarapodik. (Az Országgyűlés elnöke kikapcsolja a mikrofont, mivel lejárt a felszólalásra adott idő.)
És akkor az ígért játék. Három különböző feladatot is adunk Nektek, ezeket ide várjuk, a hozzászólás rovatba.
1. feladat: a fenti felszólalás magyar nyelvre átültetett verziója.
2. feladat: Gyurcsány Ferenc válaszának megfogalmazása, a politikai szótár használatának segítségével.
3. feladat: A politikai szótár bővítése, kimaradt elemekkel. Ilyen lehet pl. az "ennyi km autópályát építettünk, miközben…", vagy "a négyes metró", esetleg a "privatizácó" (ínyenceknek "kórházprivatizáció"). A beküldők között kisorsoljuk Igor Mihajlovics Brodot, a vigaszdíj Brod macskája. ]]>