November 23-án kerül sor a történelem első golfütésére az űrben. Az eseményre nem egy Mayfloweren utazó ősökkel dicsekvő amerikai asztronauta vagy egy angol űrturista készül, hanem egy orosz űrhajós. Mihail Tyurin egy torontói golffelszerelés-gyártó cég jóvoltából küldi meg a golflabdát, amely nem egészen olyan, mint egy igazi golflabda, és hát az ütés sem olyan lesz, mint egy igazi ütés – de mindenképpen a világ leghosszabb labda-röppályájára számíthatunk.

Mihail Tyurin Tyurin életében kétszer játszott csak golfot, és így aztán nem profi játékos, ám az űrsétája során bevállalt ütése biztosan híres lesz. Michael Lopez-Alegria a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről rögzíti az eseményt, úgyhogy aki kíváncsi rá, idővel letöltheti a netről. Egy golflabda már ugyan van az űrben: Alan Sheppard golfozott először és utoljára 1971-ben a Holdon, de az korántsem szállt oly messzire, mint Tyuriné fog.

Most, 35 évvel később egy űrbeli golfütés egyszerűnek tűnhet, ám valójában nem az. A tervek szerint már májusban sor kerülhetett volna az eseményre, ám akkor a NASA leállította a dolgot, mondván, hogy egy nyolc kilométer/másodperc sebességgel haladó golflabda veszélyt jelent az űrállomásra. A NASA egyik űrhulladék-szakértője erről úgy nyilatkozott, esély van rá, hogy a labda 9,4 km/s sebességgel frontálisan ütközzön az állomással, ami olyan, mintha egy 6,5 tonnás majdnem 100 km/h-s sebességgel száguldó kamion szaladna bele.

Az ütés a NASA illusztrációjánA labda egyébként a hagyományos golflabda súlyának csak a tizedét nyomja (4,5 grammot), és elég lesz csak megpöccinteni. Tyurin valószínűleg így is Guiness-rekorder lesz a legmesszebbre elütött labda kategóriájában vagy egy újabb kategóriában, amelyet a rekordok könyvének szerkesztői űrre és egykezes ütésre találnak majd ki. Ez utóbbi is szokatlan, de szkafanderben nem lehet a hagyományos módon beállni és két kézzel suhintani.

A paraméterek újraszámolása után immár biztonságos az ütés. Ám biztos, ami biztos, a labdát felszerelik  egy rádióadóval, hogy nyomon követhető legyen. Az eseményt támogató torontói cég reméli, hogy a labda négy évig is fenn kering majd a Föld körül a sport és a sportszergyártók dicsőségére.

]]>