A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2006. január 8-án, J.R.R. Tolkien 114. születésnapján a Millenáris Parkban nagyszabású rendezvényt szervez az „Átjáró Nap” programsorozat keretén belül.

   
J.R.R. Tolkien életművének legismertebb része „A Gyűrűk Ura” című mű, amely a XX. század legnagyobb példányszámban eladott regénye, idén ünnepelte megjelenésének 50. évfordulóját. Magyarországon évek óta az eladási listák vezető helyeit foglalja el, „A Nagy Könyv” TOP 12-es listájára is felkerült. Az életmű része a Tolkien által megálmodott „Középfölde” világában játszódó számtalan gyönyörűséges mitológiai történet is. Tolkien több tízezer oldalra rúgó hagyatéka tartalmazza a mitikus Középfölde mintegy tizenötezer évnyi, részletesen kidolgozott történelmét, a mitológiai világ földrajzát, flóráját, faunáját és nem utolsósorban több mint egy tucat mesterségesen kialakított nyelv részletes nyelvtani szabályrendszerét és szókincsét (a tünde-nyelvek a mai napig a világ legtöbb ember által használt mesterséges nyelveivé váltak). Ez a roppant életmű nemcsak önmagában, hanem az olyan másodlagos művek révén is érdekes, amelyek később belőle alakultak ki. Egyrészt a világ fantasy jellegű művei a tolkieni mitológiából eredeztethetőek, másrészt az eredeti koncepció számtalan adaptációt (képregények, zenei CD-k, játékrendszerek és a 17 Oscar-díjjal jutalmazott filmtrilógia) eredményezett.
   
A mostani rendezvény a 2003. január 3-án megkezdett hagyomány folytatása. Akkor, J.R.R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerű, egész napos programot szervezett a Magyar Tolkien Társaság. Azóta is minden évben hasonlóképpen megemlékeznek a Professzor születésnapjáról, amelyen rendezvények csúcspontjaként este az angol Tolkien Society világméretű felhívásához kapcsolódva egy pohár itallal közösen köszöntik a Professzort.

A programok tartalmaznak ismeretterjesztő és tudományos előadásokat, „rendhagyó irodalomórákat” és a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállításokat is. A szervezők nagy hangsúlyt a szórakozásra is: mind a fiatalabbak, mind az idősebbek megtalálhatják a maguknak való tevékenységet vagy előadást. A rendezvények helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet (magyar fordításokat és eredeti angol nyelvű köteteket is), albumot, CD-t, ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik.
Az esemény mottója: Nézz körül és játssz Középföldén!

Díszvendég:
TED NASMITH
 világhírű Tolkien-illusztrátor és grafikus


A rendezvény programjából:

– Színpadi előadások, vidám jelenetek
– Egész napos játszóház, kézművesház
– Kvíz és nyereményjátékok, érdekes és furcsa vetélkedők
– Kedvezményes könyv-, video-, CD- és játékvásár
– Ismeretterjesztő előadások Középföldéről
– Tünde nyelvtanfolyamok
– Fordítói szimpózium Tolkien magyarul megjelenő könyveivel kapcsolatban
– Nyilvános vita A Gyűrűk Ura könyvhöz és filmhez kapcsolódó témákról
– A Tolkien Vizuális Pályázat eredmény-hirdetése és a kapcsolódó kiállítás megnyitója
– Kiállítás A Gyűrűk Ura film kellékeiből (fegyverek, ékszerek)
– Este ír muzsika és táncház
– Koccintás a professzorra
– Bran együttes koncertje
Kapcsolódó anyagok:

A rendezvény támogatói:


]]>