4000 évetfelölelve, a késő bronzkortól napjainkig készült különleges tőrökből láthatókiállítás október 21-ig a Moró Antik Galériában.  Budapestiek előnyben… 

1886}

18 magángyűjtő 113 szúrófegyvert, 100 különbözőtípust kölcsönzött. Európában, Ázsiában, Afrikában és Amerikában négy évezredalatt készített tőrökben gyönyörködhetnek a látogatók.

A kiállítás anyagát könyv alakban is forgathatják azérdeklődők. Az albumban a tanulmányt Kovács S. Tibor, a Magyar Nemzeti MúzeumFegyverosztályának igazgatója írta. (Az első magyar nyelvű tőrökről szóló könyv is megtalálhatóa galériában.)

A kiállított tőrük között van kétélű szabadkőműves-,lovagi-, kivégző- és kegyelemdöfésre használt, XVII. századi észak-olaszkegyelemtőr is. 1725-ből származik az a velencei ezüst nobile tőr, amelyet a nemesek, a 100-aktanácsának tagjai viseltek a lagúnák városában.

Az egyik fegyver pengéjén III. György és a Térdszalagrendcímere látható, egy másik damaszkolt technikával készült, ám láthatunk meteoritvasból kovácsolt vagy aranyból készült, perzsa írásjegyekkel ötvözött pengétis.

Két római kori, Pompei típusú tőr is található agyűjteményben.

A rómaiak nem temették el a halottal együtt a tárgyait, ígya fegyvereit sem, hanem újrakovácsolták, ezért nagy ritkaság az ilyen tőr.

Ritkaságnak számít a japán Gassan tőr: készítője nevétviseli, s a japán császár is ilyet ajándékozott 1870-ben az Egyesült Államokakkori elnökének, Ulysses Simpson Grantnak.

Megszemlélhetünk ébenfa, rája-bőrrel borított szaru,rozmáragyar, gyöngyház, tűziaranyozott bronz, türkizzel kirakott, szaruvalborított, ezüstből készült, rubintokkal díszített jáde vagy hegyikristálymarkolatot is.
 

Moró Antik Galéria
Budapest, V. kerület
Falk Miksa utca 13.

Nyitva tartás:
Hétfőtőlpéntekig délelőtt 10 órától, 18 óráig, szombaton délelőtt 10 órától 13 óráig

Honlap: Moró AntikGaléria

 

 

]]>