A Galaktika fittyet hányva a világvégéről szóló jóslatokra, idén sem szakított azzal a hagyománnyal, hogy már december közepén megjelenteti az Újévet indító januári számát,  melyben új sorozat is indul: 2013-ban minden hónapban egy művészeti rovat kínál újabb és újabb érdekességeket a magazin olvasóinak.

Íme hát egy csipetnyi ízelítő.

  A Galaktika magazin januári számában befejeződik Mario A. Pei hőseinek izgalmas történelmi utazása. A központi tudományos rovat ezúttal a folyadéklégzéssel kapcsolatos érdekfeszítő kísérletekről számol be.

Mike Resnick keserédes novellájában különös képpel szembesíti az emberiséget. John Brunner története a lélek sötétebb bugyraiba kalauzol, míg Frank Hebben a világűrben oly magányos fajunk kétségbeesett kutatását mutatja be más intelligens létformák után. Erik Simon „A dioráma” című novellája az ember–robot viszonyt feszegeti, Esther Friesner pedig üdítően vicces leírást ad két nő csöppet sem hétköznapinak mondható barátságáról. A hazai SF-et képviselő Andrej Dajcs az álmok és emlékek világába röpíti az olvasókat; a havi retro ezúttal William Gibson (az ÁRNYVILÁG és a NYOMTALANUL szerzője) egyik nagyszerű novelláját veszi sorra.

Fontos aktualitásként a lap hírt ad hazai SF-pályázatok kiírásáról, a jelentkezés feltételeiről; a filmrovatban beszámoló olvasható az Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztiválról. Az Intelligens dizájn a hit és tudomány (űrutazás, -kutatás) viszonyát vizsgálja, a hírek között pedig sok-sok érdekesség kapott még helyet, többek között a jövő városait élhetőbbé tevő megoldások vagy az igazi csúcstechnológiás szánkó.

A Galaktika 274. száma – az immár megszokott bővebb irodalmi tartalommal – megvásárolható, illetve megrendelhető a Budapest, II. Fény utca 2 szám alatti  Galaktikaboltban,  illetve hétfőtől keresse az újságárusoknál!

 

 

]]>