Nagy Sci-Fi Reboot

szimpózium a tudományos fantasztikum kérdéseiről

Itt az ideje, hogy a tudományos fantasztikum előbújjon az űrkatakombákból! A sci-fi az egyik legkevésbé értett – sőt egyenesen félreértett – zsáner az irodalmi palettán. Írói és olvasói vallásos szekták módjára tartanak össze, a fősodratú kritika azonban a mai napig nem vagy alig vesz róla tudomást. Kommersz termék-e a sci-fi, vagy művészet? Van-e minőségi sci-fi irodalom hazánkban? Tematika-e csupán a sci-fi vagy önálló műfaj? Hogyan kapcsolódnak mindehhez a társművészetek: a film, a zene? A Szépirodalmi Figyelő és a Fiatal Írók Szövetsége nagyszabású sci-fi szimpóziuma ezekre a kérdésekre keresi a választ.

December 19-én, 17 órától kerekasztal-beszélgetések, előadások, filmvetítés és egy egyedülálló, az alkalomra komponált DJ-szett apropóján gyűlnek össze e sajátos művészeti közeg elkötelezett hívei és lelkes szimpatizánsai, a hazai sci-fi szcéna és a művészetkritika jeles képviselői, hogy végre szélesebb közönség bevonásával tegyék tisztába a műfajt övező félreértéseket, számos kultúrtörténeti érdekességet osztva meg közönségükkel.

S. Sárdi Margit, Képes Gábor és Vancsó Éva a science fiction műfaji kérdéseit boncolgatja. Kánai András, Kollárik Péter és Németh Attila az angolszász hagyományról és a különböző szubkultúrákról beszélget, Hubai Gergely a sci-fi és a zene kapcsolatáról tart előadást, és levetítjük A Föld halála című, 1933-ban készült magyar tudományos-fantasztikus játékfilm rekonstruált változatát. Az este végül átcsúszik MILLERFATE DJ-szettjébe, amelyben a nagy sci-fi klasszikusok filmzenéi előtt tiszteleg.

Részletes program:

17:00-18:00 Szakmai kerekasztal-beszélgetés – Sci-fi: tematika vagy műfaj?

Képes Gábor vezetésével beszélget S. Sárdi Margit és Vancsó Éva

18:00-19:00 Szakmai kerekasztal-beszélgetés – Angolszász hagyomány és szubkultúrák

Kánai András vezetésével beszélget Kollárik Péter és Németh Attila

19:30 Filmvetítés – A Föld halála (magyar sci-fi, 1933, 45 perc)

20:30 Előadás – Hubai Gergely: Tiltott bolygó – sci-fi filmzenei forradalom

21:00-tól MILLERFATE – science fiction tribute DJ-szettje

Helyszín: Akvárium Klub, Borbár, 1051 Budapest, Erzsébet tér

Időpont: 2012. december 19., 17:00-tól

A belépés ingyenes!

www.fiatalirok.blog.hu

www.szepirodalmifigyelo.hu

További információk: Varga Betti, Mobil: 06 30 68 01 817, scifi.szimpo@gmail.com

]]>