A Galaktika szeptemberi számának központi témája az 50 éves NASA. A tudományos anyagban olvashatunk az amerikai űrkutatási hivatal múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a költségvetési megszorításokról, az új holdrakéta-programról és a hányatott sorsú, kiöregedő űrrepülőgép-flottáról. Minden érdeklődő számára örömhír, hogy hamarosan nyilvánosan hozzáférhetővé válik az interneten a hivatal teljes multimédia-tára.

A központi anyaghoz két novella kapcsolódik szorosabban, Isaac Asimov „Törődik-e a méh…?” című klasszikusa az űrprogram heroikus mérnöki kezdeteit idézi meg, és a fejlesztések nem mindennapi mozgatórugóját. Robert Hood „Keresztáramlatok”-ja egy meglepő módon összekapcsolódó antarktiszi kutatóexpedíció és NASA-misszió történetét meséli el.

Ebben a számban igazi kuriózumként egy venezuelai SF-szerző kisregényének folytatásos közlése indul el. Gustav Weath „Robotvilág”-jában immár az egész emberiség géptestekbe költöztette tudatát, csupán maroknyi ellenálló ragaszkodik még a hagyományokhoz. Ken MacLeod skót írónak nemrég jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatában egy kötete Kozmonauták Vára címmel. Ebből az alkalomból a lap munkatársa interjút készített vele, ráadásként pedig a szerző egy novellája is olvasható, a rövidsége ellenére is vérbeli űroperává kikerekedő „Óvakodj a vörös törpétől!”

Fedina Lídia írása, „A mester” egy ősi civilizáció kifinomult, mégis intrikákkal terhes világát mutatja be, míg Vaszilij Golovacsov „Vízió”-jában az ember már a Holdon jár, amely talán mégsem annyira lakatlan, mint elsőre hittük. A spanyol Pily B. „Maga a tökély” című elbeszélése a robotok tökéletesedésének veszélyeire figyelmeztet, Frederik Pohl „Gyűlölt népség”-e pedig a hosszú időre összezárt űrhajósok bizarr utóéletébe enged bepillantást. A havi retró a humoros SF hazai mesterének, Dévényi Tibornak egy csokorra való fantasztikus története.

A Galaktika szeptemberi számában olvashatunk még a szerkesztőség költözéséről, a BioShock című egyedi látványvilággal rendelkező lövöldözős játékról, Fritz Lang Metropolis-ának eddig előkerült legteljesebb kópiájáról, egy szinte már tökéletes gépi emberszimulációról, a túl halk motorú modern autók veszélyeiről, a Segway karhatalmi alkalmazásairól, Fredric Brown Marslakók, Mars haza!, valamint Horváth András és Szabó Attila Űrkorszak című könyvéről, valamint nem utolsósorban meghirdetésre kerül egy diák-novellaíró pályázat is.

]]>