A könyvesboltokban már kapható a Mysterious Universe sorozat legújabb kötete, az Az evolvens kalózai című antológia. A hét novellát tartalmazó kötet humorosan és izgalmasan tárja föl a harmadik évezred történéseit – kronologikus sorrendbe szedve.

„Lélekkel teli, szuperhightech, és természetfölöttien furcsa: ilyen a Mysterious Universe, amelynek az Az evolvens kalózai káprázatos részét alkotja. Őrült találékonyság és mániákus akció találkozik itt ravasz humorral. (…) Emlékeztet A. E. van Vogt vad szuperemberi és szupertudományos képzelgéseire (például The Pawns of Null-A) Charles Harnessel (Ring of Ritornel) keresztezve, bár több szellemességgel és kortárs magatartással – és ráadásként ott van még az az érdekfeszítő mitológia, ami a fikció mögött húzódik. Az Az evolvens kalózainak  alkotói remek ízléssel írnak igazán „aranykori” science-fictiont, amilyeneket imádtam fiatal koromban, amikor képzelőerőm ébredezni kezdett. Hadd ébressze föl ez a könyv is olvasói fantáziáját, és szerezzen nekik is sok örömet és izgalmat!” – ezekkel a szavakkal ajánlja az olvasóknak a Mystrerious Universe-antológiát Ian Watson brit író, az „Ian Watson teljes Warhammer 40,000 Univerzuma”, az „Úr világa” és a „Nehéz kérdések” szerzője.

Az antológia I. M. Brod írásával indul, melyben a Zágonyi Károly nehézdandár küldetéséről olvashatunk. Az energiaháborúk vészterhes napjaiban a magyar nehézdandárnak küzdelmes feladat jut osztályrészül. Ezek után Harrison Fawcett tárja föl novellájában Hitler és Napóleon életének párhuzamait, majd Gabriel Cobbler évszázadokat átugorva a felfedezések korának egy hihetetlen szárazföldi csatáját mutatja be.

Dave Howard írásának hőse egy csempész, aki túl kell éljen egy kifejezetten fárasztó napot. Nem tudja, miért, de mindenkinek az ő hajójára fáj a foga, csakhogy ő is ragaszkodik hozzá. Böszörményi Gyula írása egy szenvedésekkel teli szerelmi háromszöget elevenít fel, amelyről sem az olvasó, sem a főhős nem tudja eldönteni, hogy hallucináció vagy valóság. Kevin H. Twelve címadó novellájának szereplői ugyanakkor kevésbé tépelődők: csak a kardjukban és erejükben bíznak. A világegyetem vándorai ők, viking kalózok leszármazottai, akik akkor sem riadnak meg, amikor a fekete mágia egy szentélyében szembesülnek a természetfölöttivel.

Anthony Sheenard kötetzáró írásának hőse York Ketchikan. York találkozni szeretne egy régi barátjával, s az űrreptéren várja, hogy megérkezzen, amikor rálőnek egy rakétával. Ezek után megpróbálja kideríteni, miért is törtek az életére, aminek következtében az űrrepülőtérből nem sok minden marad épen…

A Mysterious Universe korának kronológiája:
Az energiaháborúk kora: 2125-2190
Novus Ordo Seclorum: 2190-2395
Dominatus: 2405-2680
A felfedezések kora: 2680-2799
A kolóniaháborúk kora: 2799-2908
Gilleth-mutáns háború: 2908-2974
Ezredforduló: 2974-3010
]]>