http://www.sfportal.hu/images/stories/Urhajozas/orosz/gagarin_mini.jpg” alt=”” class=”imgright” />Alig több, mint 34 évet élt az emberiség történetének első űrhajósa, az orosz Jurij Alekszejevics Gagarin. Ő volt az, akinek a nevét percek alatt ismerte meg az egész világ, mert ott járt, ahol azelőtt emberfia még sohasem, ezt megelőzően pedig titkolták kilétét.

{mosgoogle center} Jurij Gagarin egy Moszkva közelében fekvő faluban nőtt fel, ahol apja fafaragóként kereste kenyerét. Hét éves volt, mikor a németek elérték az orosz fővárost, és apja hadba vonult. édesanyja – bátyjával és nővérével együtt – távolabbra utazott vele a harcoktól. Jurij később ipari főiskolára járt, de mikor 1955-ben befejezte azt, már repült, és elismert tehetségnek számított. Be is állt a szovjet légierőbe, ahol hamar kiderült, hogy képességei messze felülmúlják az átlagot, így aztán többnyire nagy ügyességet kívánó, de egyben veszélyes küldetéseket kapott: tesztpilótaként dolgozott, az akkoriban sorra épülő kísérleti repülőgépeket ő próbálta ki először.

Felettesei igencsak meglepődtek, amikor saját maga kérvényezte űrhajós kiképzését (ekkor még ilyen program sem nagyon volt). Végül bekerült az elitbe, ahol a Szovjetunió öt másik legjobbjával együtt végezte a teszteket. Mindegyiket jó eredménnyel zárta, és átlagával a legeslegjobbnak bizonyult. Sikerrel kiállta a 13 g-s nehézségi gyorsulás tesztjét, valamint a pszichikai próbát is, ami során egy teljes napot sötét és hangszigetelt szobában kellett eltöltenie. A technikusok csak úgy jellemezték őt, mint aki „mindig tisztában van a képességeivel, hasznos tanácsokat ad a megbeszéléseken és szinte lehetetlen felidegesíteni”.

Jurij Alekszejevics Gagarin és Fidel Castro
1961 április 9-én teljes titkolózásban búcsúzott el szeretteitől, még édesanyja sem tudta, fia hova készül. Három nappal később, 12-én, magyar idő szerint reggel 7 óra 7 perckor startolt a Vosztok-1 Bajkonúrból, és a Föld egyszeri megkerülése után Kazahsztán arra kijelölt részén ért Földet, fedélzetén Gagarin főhadnaggyal. A teljes repülés időtartama pontosan 108 percig tartott. Ezalatt 327 ezer méteres magasságba emelkedett, és 28260 km/h-s sebességgel száguldott. érdekesség, hogy ő maga nem irányíthatta az űrjárművet, mert a földiek az előkészítés során nem tudták megítélni, hogy milyen hatást gyakorol majd a súlytalanság az emberi agyra, és nem mertek kockáztatni.

A Vosztok-1 visszatérés után
A visszatérés azonban nem volt zökkenőmentes, Gagarin ugyanis 7 kilométeres magasságban katapultált. Sokáig tagadták a szovjetek, hogy ez történt, hiszen így nem állíthatták volna fel az emberi űrrepülés rekordját, napokkal megelőzve az Amerikai Egyesült Államokat (ők 28-án indították útnak Alan B. Shepardot, aki azonban csak öt percet töltött a kozmoszban). A Nemzetközi Repülési Bizottság végül 108 perces időtartamot, illetve egy Föld körüli keringést ismert el. Jurij Gagarin ejtőernyővel, sértetlenül ért földet, és hosszú időre a Szovjetunió világszerte ünnepelt hőse lett, már űrrepülése alatt őrnaggyá léptették elő. Képei bejárták a világsajtót, neve bekerült a történelemkönyvekbe.

Sajnos az oly sokáig ünnepelt asztronautát sem kerülhette el a végzete: (hivatalos források szerint) repülőbalesetben halt meg 1968 március 7-én (vagy 27-én, különböző források más-más dátummal szolgálnak). Ekkor még mindig tesztpilótaként tevékenykedett, és egy MiG-15-ös vadászgép berepülése során érte a tragédia.

]]>