Az utóbbi időben sikeres horrorfilmek vagy thrillerek rendezőjeként sokszor találkozhattunk a 36 éves M. Night Shyamalan nevével. Az európai fülnek szokatlan hangzású név magyarázata a kiváló rendező indiai származása, aki 22 évesen debütált első filmjével.


Shyamalan és Howard A falu forgatásánManoj Nelliyattu Shyamalan 1970 augusztus 6-án látta meg a napvilágot az indiai Pondicherryben. Nem sokat élt azonban szülőhazájában, mert még egészen kicsi volt, amikor szülei az Egyesült Államokba költöztek. Gyermekkorának nagy részét tehát a pennsylvaniai Penn Valley-ben töltötte, és Philadelphiában járt episzkopális magániskolába. Orvos szüleivel ellentétben mindig is a filmezés érdekelte, olyan karrierről álmodozott, mint amilyen példaképének, Steven Spielbergnek adatott. Egyetemi évei alatt ennek megfelelően New Yorkban élt, a Tisch School of the Arts iskolát végezte, ahol filmművészetet tanult. Ekkor változtatta meg középső nevét Nightra.

Első filmjét 1992-ben, a Torontói Flmfesztiválon láthatta a közönség. Ez volt a Praying With Anger. A 750 ezer dolláros költségvetésű alkotás egy indiai származású amerikai fiú történetét beszéli el, aki hazatér tanulni Indiába. érdekesség, hogy Shyamalan a filmet nem csak rendezte, de ő volt a producer és a főszereplő is! A produkció ugyan semmilyen különösebb reakciót nem váltott ki a filmvilágban, de ez nem csüggesztette el a 22 éves tehetséget. Második alkotása révén, a Nyitott szemmel (Wide Awake) már kapott némi biztatást, de az igazi sikert nem ez hozta el. Forgatókönyvíróként vett részt a Stuart Little kisegér című animációs produkcióban, de 1999-ben végül a Hatodik érzékkel tette le névjegyét, amivel mozirekordokat döntött meg és világhírnévre tett szert.

Hatodik érzék (1999)Persze a sikernek bőven voltak előzményei: Shyamalan a napi munkája mellett éjszaka foglalkozott a Sixth Sense szkriptjével, ami így csak lassan körvonalazódott a keze alatt. A megfelelő hatás eléréséhez pedig elismert, közkedvelt színészek szerződtetésére volt szükség: a pszichiáter szerepére végül Bruce Willis bólintott rá, mégpedig igen gálánsan, mert nem számíthatott akkora gázsira, mint a korábbi forgatásain, mégis elvállalta a szerepet. Később igazolódott be, hogy milyen jól tette. A szellemeket látó kisfiút, Cole-t alakító Haley Joel Osment is parádésan alakított, abban az évben Oscar-díjra is jelölték a tehetséges gyerekszínészt. A film végén levő hatalmas csattanó szinte sokkolta a közönséget, Hollywoodban pedig keresett rendező lett M. Night Shyamalan. Pályája tehát fentről indult nagy ívben felfelé.

Egy évre rá ismét ostromolta a mozikat a Sebezhetetlen (Unbreakable) című thrillerrel. Habár ebben is Bruce Willis alakít, a siker ezúttal szolidabb lett, ami jórészt a témának tudható be. De a shyamalan-i mentalitás, a történet misztikus, és egy szempillantás alatt megvilágosodó mivolta bőven tetten érhető, amivel az fiatal rendező a műfaj klasszikusa, tulajdonképpen alakítója lett. Később számos más horrorban köszönnek vissza azok a megoldások, elemek, amelyeket először az ő filmjeiben láthattunk.

Jelek (2002)2002-ben sem maradt tétlen Shyamalan, ekkor került a vászonra a Jelek (Signs). A rendező ekkor színészt és témát is váltott, az elszigetelt farmon élő egykori papot Mel Gibson játszotta, kísértetek helyett pedig ufók által okozott hatalmas gabonakörök okoztak riadalmat. Manoj itt is a megfoghatatlannal igyekezett félelmet kelteni, a misztikát helyezte előbbre a látványnál: az ő filmjeiben amúgy sem számíthatunk szörnyekre, véres jelenetekre, ő inkább a pszichikai terrort műveli mesteri fokon, igen szolid látványvilággal párosítva. (és ez bizony sokszor nagyobbat üt a nézőn, mint Jason a baltájával.) Két évvel később kissé elszakadt a műfajtól, az A falu (The Village) című film inkább dráma, mint horror. De a misztikum él és virul, arról nem is beszélve, hogy a néző megint játékszerként szerepel, mert a történet előrehaladtával folyamatosan új és új kontextusba kell helyeznie a látottakat. A szintén visszafogott, ugyanakkor sokszor vérfagyasztó zene James Newton Howard kompozíciója. (A zeneszerző a Hatodik érzékben, az A faluban és az idén bemutatásra kerülő Lady in the Waterben működött közre). érdekesség továbbá, hogy Hitchcockhoz hasonlóan különféle apróbb szerepekben Shyamalan is megjeleníti magát a vásznon. Tehát ha képére rápillantva felidéződik nekünk valamelyik filmből, ne csodálkozzunk.

M. Night Shyamalan még mindig csak 36 éves. Örvendetes belegondolni, hogy milyen sok kiváló alkotás állhat még a rendező előtt, és a horror-rajongók minden bizonnyal alig várják már új filmjét, a Lady in the Water-t, amelyet július 21-én láthatunk először a mozikban. Jövőre pedig egy klasszikus regény, a Pi élete megfilmesítése révén jelentkezik újra, amelynek most írja a forgatókönyvét. Kapcsolódó anyagok:
Lady in the Water – A legújabb Shyamalan produkció

Aki kilépett apja árnyékából – Bryce Dallas Howard
]]>