A sötét energia legalább 9 milliárd éve járul hozzá a világegyetem tágulásához – jelentették be amerikai csillagászok. A bizonyítékot a Hubble űrteleszkóp szállította. A sötétenergia meglétét Einstein vetette fel, amikor arra keresett választ, miért is nem roskad össze a világegyetem a gravitációtól, de aztán el is ejtette, mint elméleti lehetetlenséget. Akkor – milyen ironikus – éppen Edwin Hubble egy felfedezése miatt vált meg a sajátjától.

Edwin Hubble 1929-ben bebizonyította, hogy a világegyetem tágul, tehát a mérete korántsem állandó. Ez vezetett el a nagy bumm elméletéhez, és Einstein ezek után nem foglalkozott tovább a sötétenergia ötletével. 1998-ban merült fel újra az ötlet, amikor a szupernóvákat figyelő csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy a világegyetem nem csupán tágul, hanem gyorsulva tágul. Ez pedig egy titokzatos energia nélkül nem történhetne meg.

Most az amerikai űrhivatal kutatói igazolták Einsteint. Huszonhárom olyan szupernóvát igyeltek meg az űrtávcsővel, amelyek 6-7 milliárd évesek, tehát a 13,7 milliárd évesre becsült korú világegyetem félidejénél születtek. A sötétenergia modellek három nagyobb elképzelést vázolnak fel: az első (talán Einstein is erre gondolt), hogy a sötétenergia a tér egyik tulajdonsága. A második szerint a sötétenergia az elektromágneses mezőhöz hasonló jelenség. Ám az is lehet, hogy a sötét energia egy eddig fel nem ismert "repedés" a gravitáció törvényeiben.

Persze ezzel a titok nem oldódott meg, csak igazolást nyert a megléte. Két év múlva a felújított Hubble segítségével talán még közelebb jutunk a megoldáshoz, illetve a NASA és az amerikai energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy külön műholdat szándékozik felbocsátani 2011-ben a rejtély megfejtése érdekében. Kapcsolódó anyagok:
ALMA – a Hubble utódja

]]>