Szomorú helyzetben vannak a fantasztikus filmek rajongói,mert habár az elmúlt évben számos – nagy durranásnak beharangozott –megaprodukció került a mozivásznakra, a most nyilvánosságra hozottOscar-jelölések között alig-alig tűnik fel címük.

A január 31-én nyilvánosságrahozott 78. Oscar-díjátadó esélyesei között alig-alig szerepelnek SFvagy fantasy filmek, holott a Narnia krónikái, a Harry Potter 4., a King Kong vagy éppen a Star Wars III. epizódjais a 2005-ös évben került bemutatásra. Külön szomorú az, hogy ezek ajelölések is inkább a hanghatások és vizuális effektusok Oscarjátérintik, a színészi játék vagy éppen a rendezői kvalitások egyetlenfantasztikus film esetében sem tűntek olyannak, hogy versenybe lehetneszállni velük.

Lehet, hogy érdemes elgondolkodniuk a forgatókönyvíróknak,rendezőknek, hogy vajon jól teszik-e, ha csak CGI trükkökre építikfilmjeiket.

A jelölést fantasztikus témakörben a King Kongvezeti. Peter Jackson filmje négy kategóriában indul az elsőbbségért: aművészeti rendezés (art direction), a hangvágás (sound editing), a hang(sound mixing) és a vizuális effektusok (visual effects)kategóriájában.

A Narnia  krónikái és a Világok háborújahárom-három jelölést tudhat magáénak, amelyből kettő egyezik: a hang(sound mixing) és a vizuális effektusok (visual effects). Ezekben a kétfilm közül az egyik biztosan vesztes lesz. A Narnia ezen felül a legjobb maszk (makeup), míg a Világok háborúja a legjobb hangvágás (sound editing) kategóriában versenyzik.

A Harry Potter és a tűz serlege egy esetben került fel a listára, s ezzel az egy jelöléssel fej-fej mellett tartja magát a Star Wars III. epizódjával, a Batman kezdődikkel és a Charlie és a csokoládégyárral.A HP esetében a legjobb művészeti rendezést (art direction), a SW-nálpedig a legjobb maszkot (makeup) találták esetlegesen díjazandónak ajelölők. A legújabb Batman-mozi a legjobb fényképezés (cinematography)kategóriában, Charlie pedig miben másban, mint a jelmezek (costume design) versenyében indul. Az animációs filmek versenyében Hayao Miyazaki A vándorló palota filmje vetélkedik a Wallace és Gromit mozival, illetve Tim Burton A halott menyasszony című alkotásával.

A nyerteseknek a díjakat március 5-én adják át Los Angelesben a már megszokott, ünnepélyes kereteken belül.

]]>