A Discovery fellövése ismét csúszik két hónapot, így legkorábban a nyár közepén emelkedhet a magasba az amerikai űrsikló. A NASA jelenlegi döntésében fokozottan szerepel az űrrepülés biztonságára való odafigyelés – az eddigi baleseteket tekintve, nem alaptalanul.

{mosgoogle center} A Discovery indításaA NASA ismét elhalasztotta a Discovery kilövését. Az űrsiklót, amely legutóbb 2005 júliusának végén járt a világűrben, májusban kellett volna útnak indítani. A mostani, két hónapos halasztás oka egy, a hajtóműben tapasztalt meghibásodás.

Az amerikai űrhivatal tájékoztatása szerint a mérőműszer cseréje csupán három hetet vesz igénybe, ám a külső üzemanyagtartály szigetelését is megvizsgálják, mert fennállhat ott is a meghibásodás esélye. A tavalyi indítást szintén emiatt halasztották el július végére, akkor a fő üzemanyagtartály négy szenzorából meghibásodott kettő.

Három évvel ezelőtt, 2003-ban megsemmisült a légkörbe visszatérő Columbia űrrepülő, és meghalt hat asztronauta. Az akkori balesetet a szigetelés egy darabjának leválása okozta. A mostani késedelmes indítás mellett az amerikai űrhivatal szakértői azt nyilatkozták, hogy tartják az idei tervet, és a Discovery repülésével együtt három űrutazást terveznek.

]]>