Amerikában elkezdődött a Csillagkapu legújabb évadának forgatása, sőt az első epizódon már túl is vannak a filmesek és a színészek egyaránt. Az új részekben sok ismerős arccal találkozhatnak a rajongók, a történet izgalmasnak ígérkezik, minden adott tehát a kellemes szórakozáshoz.

{mosgoogle center} Feszített tempóban kezdődött meg az USA-ban február 10-én a Csillagkapu tizedik évadának forgatása. Az előzetes ütemtervtől eltérően a stáb tagjai jóval intenzívebben láttak hozzá az új részek elkészítéséhez. Ez azt jelenti, hogy egy epizódot 1- 2 hét alatt már le is forgatnak.

Az új évadban új szereplőket is köszönthetünk, akik jelenlétükkel össze fogják kuszálni az eseményszálakat. Egy pletyka szerint a Jack O’Neillt alakító Richard Dean Anderson is visszatér az új részekben, de ez az információ nem nyert megerősítést. A nyolcadik szériában még főszereplő színész a kilencedik évad munkálataiban már nem vett részt, mint kijelentette azért, mert több időt szeretne eltölteni a lányával.

Hasonló helyzet állt elő a tizedik évad kapcsán a Danielt játszó Michael Shanks-szel. Egy ideig ő sem tudta, hogy visszatérjen-e a legújabb részekbe, de a februári forgatások minden kételyt eloszlattak, Daniel tehát folytatja. Shanks azért nem volt biztos a további munkálatokban, mert állítása szerint a Csillagkapu-sorozat készítése túl sok idejét rabolja el, így nem tud annyit lenni a családjával, amennyit szeretne.

Bizonyos viszont, hogy újra találkozhatunk a csinos Amanda Tappinggel, aki ismét Samantha Carter bőrébe bújik, valamint Teal’c-kel, akit Christopher Judge alakít. A folytatás mellett döntött Ben Browder is, aki az idehaza még nem látható kilencedik évadban bukkan föl, mint Cameron Mtichell, Jack O’ Neill helyettese.

Claudia Black és Ben BrowderA tizedik évad egy félig-meddig új szereplőt is tartogat. Felbukkan, immár végleges karakterként Vala Mal Doran, akinek állandó jelenléte lesz a készülő részek egyik fő eleme. A szereplőt alakító Claudia Black, annak idején a Csillagkapu nyolcadik évadában csak egy rövid ideig kapcsolódott be a forgatásba, amíg Amanda Tapping szülési szabadságát töltötte. A nézők viszont hamar megszerették a ex-Goauld Vala Mal Dorant, így a készítők rögvest további jelenetekbe írták bele a tolvajnőt. Claudia Black a kilencedik évadot az előzetes tervtől eltérően nem forgatással töltötte, mivel a színésznő is áldott állapotba került. Viszont immáron semmi sem akadályozhatja meg, hogy a tizedik évad állandó szereplője legyen.

A történet izgalmasnak és fordulatosnak ígérkezik. A tizedik évad első epizódjában megszüli gyermekét Vala Mal Doran, és ez a cselekmény sorsfordító lesz a szereplők élete szempontjából. Adria, az újszülött lány, hihetetlen gyorsasággal nő, és célja mindenkit elpusztítani, aki nem csatlakozik az Orikhoz. Adria az Ori minden tudásával rendelkezik, amely emberi személyiségével párosulva sajátos egyveleget alkot.

Az új részek előreláthatóan idén nyáron kerülnek majd adásba az Amerikai Egyesült Államokban. A feszített munkatempó eredményeként a tizedik évad forgatását a készítők ez év őszére még be akarják fejezni. Ez jelenleg igencsak problémásnak bizonyul, mivel a nyári szünetben 2-3 hétnél bizonyosan több időt töltenek el a stáb tagjai aktív pihenéssel. Márpedig a készítők ennyi forgatási szünettel számoltak.

Magyarország lassan kezdi ledolgozni a hátrányát Amerikával szemben, és a TV2-n adásba kerül a kint lassan végéhez közeledő kilencedik évad. Ha ennek a szériának a többihez hasonló sikere lesz idehaza, akkor semmi sem ment meg minket a további csillagközi utazásoktól.

]]>