http://www.sfportal.hu/images/stories/Events/Atjaro/Atjaro_Fesztival_06_junius/atjaro_logo_mini.jpg” alt=”” class=”imgleft” />Június 9-11. között rendezték meg a Jövő Háza központ parkjában és épületeiben a VII. Átjáró Fesztivált. A fesztivál díszvendégei Adrian Paul, Mira Furlan, Gerald Home, Garrick Hagon, Ian Watson és Harry Harrison voltak. Az SFportal alábbi képösszeállításában felvillantja a rendezvény eseményeit.

A szombati napon a Jövő Háza Fogadójában a rendezvényre meghívott könyvkiadók, játékárusok pakoltak ki. Jelen volt az AXN Sci-fi Channel, a Stabilo gyereksarka, a Magyar Képregényakadémia grafikusai, számos klub és rajongói társaság. A KreArt asztalánál nyereményjátékokra is lehetőség nyílt.

A szombati napon a Teátrum első vendége Adrian Paul volt, a Hegylakó filmsorozat sztárja. Rövid életrajzi ismertető után a színész a színpadra lépett.

A Hegylakó élvezetes előadást tartott a közönségnek. Ami után dedikált a Teátrum előterében. Sokan megajándékozták egy-két aprósággal. Kapott egy doboz hungaricumnak számító Túró Rudit is – ami felettébb ízlett neki.
Miközben Adrian Paul a színpadon beszélt filmes élményeiről, a Teátrum emeletén Gyukin Milován (a ValóVilág 3 nyerteseként ismert Milo) tartott előadást regényéről, melyet nemrégiben jelentetett meg A Népek Harca címmel. A könyv nem került könyvterjesztői hálózatba, ám a fesztiválon hozzájuthatott az, aki el szerette volna olvasni. A 21 éves szerző elmondta, hogy ez az első fantasy regénye, s nem is áll szándékában többet írni.
A magyar SF-képregény helyzetéről tartott kerekasztal-beszélgetést Kiss Ferenc gyűjtő és képregény-forgatókönyvíró, Odegnál Róbert grafikus, Zorro de Bianco grafikus és Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének vezetője. Az előadások között / alatt több program is várta az érdeklődőket: volt, aki kártyázott… …és akadtak, akik a Warhammer 40K asztali változatával, kifestett modelljeivel, seregeivel szórakoztatták el magukat.
{mospagebreak title=További vendégek és programok}
A fesztiválon lehetett látni A 639. baba című sci-fi kisfilmet is, mely három külföldi fesztiváldíjat is birtokol már: Brüsszelben megkapta a 24. Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválja kisfilmeknek járó els díját, majd az amerikai Nashville-ben elnyerte a legjob rövidfilm díját és az amszterdami fantasztikus filmfesztiválon Fekete Tulipán díjat kapott. A film után az alkotók, Dési András és Móray Gábor rendezők, illetve Scherer Péter és Murányi Tünde szereplők elbeszélgettek a közönséggel a 15 perces alkotásról. Ezek után a TV2 stábja beszélgetett el a rendezőkkel és a szereplőkkel a Teátrum piros-fekete előterében. Közben a színpadon megjelent a fesztivál második díszvendége, a Babylon 5 sorozatból ismert Delenn nagykövet, illetve a Lost sorozat Danielle Rousseau-ja: Mira Furlan. A horvát származású színésznő könnyedsége mindenkit elkápráztatott. Kilencven perc is kevésnek bizonyult neki, ezért előadására kicsit ráhúzott, amit viszont senki sem bánt. Mira Furlan beszélt a jugoszláviai és az amerikai karrierjéről, hogy mennyire különböző szerepeket alakított, s hogy mi a különbség a két világ között. Elmondta, hogyan kap meg Amerikában egy szerepet az ember, és mennyire nem törődnek az előző életével. Kitért arra is, hogy mennyire jó volt a Babylon 5 stábja, borzasztóan szerették egymást, és sokakkal azóta is tartják a kapcsolatot. Mesélt a Lost-ról is: Hawaii fantasztikus hely egyrészt, de borzasztó ott az őslakók helyzete.
Ezt követte a dedikáció a Teátrum előterében. Az Átjáró rendezvénysorozat vendégei találkozhattak már Ian Watsonnal, aki az emeleten a mesterséges intelligenciáról tartott előadást. Közben már gyülekeztek a birodalmi katonák, a Star Wars világának talán legismertebb páncélos alakjai. A magyar filmes rajongói körök legerősebbike a Star Wars világához tartozik. Szombat este volt a bemutatója a Füle Zoltán által rendezett Sötét oldal 2-nek, ami 1999 óta „érett”. A Sötét oldal 2. aktualitását és egy másik rajongói filmnek, a Second Strike címet viselő alkotásnak rövid bemutatóját színesítette a rendezvény két Star Wars-os díszvendégének jelenléte is… Petővári Attila beszélgetett el Gerald Home-mal (Sqiud, mon calamari tiszt) és Garrick Hagonnal (Biggs Darklighter). A 81 éves Harry Harrison, az SF Európai Nagymestere is jelen volt a rendezvényen. Olvasói a Fogadó emeletén kérdezgethették őt regényeiről és életéről. Harrison számtalanszor járt már Magyarországon (a felesége magyar származású volt), ám az utolsó látogatása óta eltelt másfél évtized. Most látta a hatalmas változást az ország akkori állapotához képest.
Szombat este karaoke-parti várta a vendégeket. A bátrabbakat (a képen Szebenyi Ágnes és Füle Zoltán) a mikrofon mögött…
 
…a többieket a táncparketten.
]]>