A Deep Impact szonda méréseivel sikerült a Tempel-1 üstökösmag felszínén vízjeget azonosítani, de az üstökös kómájába került vízmolekulák többsége az objektum belsejéből származhat.

 

Az üstökösök kómájában, azaz légkörében, rendszeresen találnak H2O molekulákat, ami annak egyik legfontosabb összetevője. Vízjeget az üstökösmagok felszínén azonban még egyszer sem sikerült közvetlenül, szilárd halmazállapotban megfigyelni. Korábban a Deep Space-1 szonda kereste ezt a Borelly üstökösmag felszínén, de nem járt sikerrel; és a többi űrszondás, valamint földi megfigyelések sem tudtak eddig ilyet kimutatni.

A Deep Impact szonda méréseinek elemzése alapján Jessica Sunshine (Science Applications International Corporation) és kollégái végre ráakadtak a régóta keresett anyagra. Első lépésként a közepes és nagy felbontóképességű kamera képei alapján az üstökösmagon három, a környezeténél kb. 30%-kal jobb fényvisszaverő képességű vidéket jelöltek ki. Az adatok további elemzése rámutatott, hogy ezek a területek az ultraibolya tartományban fényesebbek voltak, mint a közeli infravörösben, és közülük kettő különösen hidegnek mutatkozott. A spektrum egyéb jellemzőinek, valamint a területek színének elemzése együttesen arra utal, hogy a kérdéses vidéken szilárd vízjég található a felszínen.

Az [origo] cikke

]]>