Középiskolában főleg az angoltárgyat szerette, ezen kívül természetesen sokat olvasott. 1983-tól azExeter Egyetem hallgatója lett, klasszika-filológia szakon. Tanulmányaibefejezése után titkárnőként helyezkedett el, afrikai emberi jogiproblémákkal foglalkozott, az irodai munka szüneteiben pedig írogatott.

1990 nyarán a Manchesterből Londonba tartó vonaton találta ki a kisvarázsló, Harry Potter figuráját. Gyorsan sikerült több karaktert éstörténetet kitalálnia az új mesealakhoz, s ezután szinte mindenszabadidejét a sztori megírásának szentelte.

1991-ben munkahelyet és országot váltott, Portugáliába költözött, ésangolt tanított egy ottani városban, Oportóban. A délelőtti tanításimunka után pedig megszállottként folytatta az írást. Egy évvel későbbférjhez ment egy helyi tévés újságíróhoz, és gyereket is szült. Azonbanférjével való kapcsolata hamar megromlott, 1994-ben egyik karjábancsecsemő kislányával Jessicával, másikban egy táskányi HarryPotter-kézirattal visszatért a brit szigetekre. Skóciában, Edinburgh-bankötött ki. Állást nem talált, a munkanélküli segélyből pedig csakszerény, fűtetlen lakást tudott szerezni. Napjait – kislányával együtt -kávéházakban töltötte, ahol valamivel kellemesebb környezetben tudtafolytatni az írást. Mivel sem számítógépre, sem fénymásolásra nem voltpénze, írógépen tisztázta le a véglegesített kéziratokat.

1996-ra sikerült befejeznie Harry Potterelső történetét, ám ekkor újabb probléma adódott: a kiadók sorrautasították el a szerzőt. Csak 1996-ban sikerült eladnia a Harry Potter és a bölcsek kövét,4000 dolláros árért. A kiadó kikötötte, az írónő keresztneveinek csak arövidítése szerepelhet a borítón, mivel attól tartottak, hogy egy nőiszerző könyvét kevesebb kisfiú olvasná el szívesen. 1997-ben megjelenta mű, és rögtön sikeres is lett. Angliában megkapta például Az évGyermekkönyve Díjat is, a skót irodalmi tanács pedig 8 ezer fontostámogatást biztosított a második rész megírásához. A brit siker után azamerikaiak is lecsaptak a kiadási jogokra, melyért akkor már több, mint100 ezer dollárt kellett fizetniük. Rowling ettől kezdve minden erejéta Harry Potter sorozat megírásának szentelte. Sorban születtek ahétkötetesre tervezett történet újabb darabjai: Harry Potter és aTitkok Kamrája, Harry Potter és az azkabani fogoly, Harry Potter és aTűz Serlege, Harry Potter és a Főnix rendje, valamint a Harry Potter és a Félvér Herceg. A könyvsorozat egyre több olvasót szerzett, a kis varázsló története nem csak a kicsiket, hanem a felnőtteket is meghódította.

2000-ben a Warner Brothers megvásárolta a filmsorozat elkészítésének jogait. Eddig négy alkotás készült el (HarryPotter Potter és a bölcsek köve, Harry Potter és a Titkok Kamrája,Harry Potter és az azkabani fogoly, Harry Potter és a Tűz Serlege), de folyamatosak a gyártási, előkészítési munkálatok a többi részen is.

Rowling a szakmai sikerek után a magánéletben is megtalálta aboldogságot, 2001-ben összeházasodott második férjével, Neil Murrayorvossal, akitől azóta két újabb gyermeke – egy kisfiú és egy kislány -is született.

A világhír által dúsgazdaggá váló írónő családjával együttvisszahúzódó életet él. Ritkán ad interjút, gondosan őrzi magánéletét.Vagyonát szakértők körülbelül egymilliárd dollárra becslik, ő az első,aki írással tudott ennyi pénzt keresni. Arról viszont nem feledkezettmeg, hogy egykoron az ő életét is szegénység jellemezte. Rengetegetjótékonykodik, hajléktalanokat, árva és nehéz sorsú gyermekeketsegélyező alapítványokat is támogat.

A Harry Potter-sorozat eddigi darabjai:
Harry Potter és a bölcsek köve
Harry Potter és a Titkok Kamrája
Harry Potter és az azkabani fogoly
Harry Potter és a Tűz Serlege
Harry Potter és a Főnix rendje
Harry Potter és a félvér herceg

]]>