Q néven anyakönyveztek hosszabb huzavona után Észak-Svédországban egy kisfiút. Valószínűleg a James Bond regények és filmek népszerű szereplőjéről, egyesek szerint azonban a Star Trek sorozatok közkedvelt karakteréről kapta a nevét.

Toll a fületekbe!A szülők májusban fordultak a Svéd Legfelsőbb Bírósághoz, miután a hatályos jogszabályok értelmében a svéd adóhatóság elutasította, hogy gyermeküket Q néven anyakönyvezzék. Az első meghallgatások során Rickard Rehnberg, az édesapa azt nyilatkozta, hogy a James Bondnak hiperkütyüket készítő szaki után szeretnék Q néven anyakönyveztetni fiukat, ám ezt később visszavonta. Ekkor még javasolták nekik, hogy a karaktert hosszú időn át alakító Desmond Llewellyn után nevezzék el Desmondnak, ám ez a név nem nyerte el tetszésüket. Miután a szülők rájöttek, hogy evvel az indokkal nem fogják elfogadni kérvényüket, azt mondták, hogy a gyereket születése óta Q-nak szólítják, erre a névre hallgat, sőt, ki is tudja mondani.

A szülők végül a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak a, ami szeptember végén jóváhagyta kérvényüket, így a fiú immáron hivatalosan is Q Anbjörn Jackrapat Rehnbergként mutatkozhat be. A bíróság álláspontja az, hogy neve miatt a gyermek biztosan nem fog támadások vagy csúfolódás céltáblájává válni (Svédországban talán nem, de ha magyar lenne a gyerek, nem okozna nehézséget a „becézése”). Én személy szerint kíváncsi lennék, milyen nevet adtak volna egy kislánynak. Esetleg az M-et javasolnám.

Melyik az igazi?Egyes site-ok szerint a gyerek valójában nem a kütyügyárosról, hanem egy másik híres Q-ról, nevezetesen a Star Trek omnipotens bonyodalomgyárosáról kapta a nevét. Hivatalos források erről nem szólnak, ám a különböző Star Trek közösségek előszeretettel hivatkoznak a kisfiúra, mint Trekker/Trekkie (kinek hogy tetszik) babára. Hasonlóan a számtalan B’Elannához, Jadziához vagy Sevenhez. Érdemes megemlíteni még a ferengi kapitánynak született Daimon Jean-Luc-öt illetve Tuvokot is. És akkor még csak a Star Trek univerzumból válogattunk, szót sem ejtettünk a Star Wars, a Stargate vagy a Buffy/Angel franchise ihlette nevekről. És akkor Vörösmarty-ra meresztettek nagy szemeket, amikor megalkotta a Tünde nevet…

]]>