A szeptemberi SFportal Meetup előadói között a pestis pusztított végig – a túlélők most megtartják elmaradt előadásaikat. Így Dobay Ádámtól végre megtudhatjuk, hogy mi értelme volt (ha egyáltalán) a Lost évadzárójának, illetve az egészségesnél többet tudhatunk meg a náci zombikról Csepregi Tamás előadásában. Miközben itt az SFportalon bőszen foglalkozunk az e-könyv-olvasókkal, Doransky egy másik hordozható technológiai vonalról fog beszélni: a 60-as évekbeli Star Trekben még iszonyatosan cool dolog volt a felnyitható, vezetéknélküli kommunikátor – az okostelefonok és a táblagépek viszont csúnyán odavertek a sci-fi készítők fantáziájának. A mesterséges agyak egyelőre még a sci-fi kelléktárába tartoznak viszont – bár előrelépés itt is van, erről Szalai Ferenc fog beszélni nekünk. Időpont: 2010. október 14. csütörtök, 19:00 Helyszín: Tündérgyár, IX. ker. Tűzoltó u. 22.

A BELÉPÉS INGYENES!


View SFportal Meetup – Tündérgyár in a larger map

Dobay Ádám: „Most mi a #$!ß÷& van?”, avagy a Lost-finálé értelmezési síkjai

Folytatva az eredetileg az SFPortal Con keretében elkezdett előadást, a rendelkezésre álló időkeretben belemegyünk egy kicsit a Lost fináléjának elemzésébe, az agyonharsogott keresztény áthallások mellett (vagy inkább helyett) megnézzük az ókori mitológiai és a keleti szellemi utak áthallásait. Bónuszként az előadás utáni kérdéseknél bármit be lehet dobni, ami a Losttal kapcsolatban függőben maradt, és megpróbálok rá értelmes választ adni.

Szalai Ferenc: Mesterséges agyak – sci-fi és valóság határán

1955-ben halála előtt Neumann János összefoglalta, mi a hasonlóság és eltérés számítógép és agy között, ezzel óriási lökést adva ennek a kutatási iránynak. Az azóta eltelt időben sci-fi és tudományos publikációk egész sora foglalkozott a mesterséges agyak és intelligenciák létezésének feltételével. Sokáig reménytelen próbálkozásnak tűnt minden kísérlet, mások szerint eleve lehetetlen a feladat. Ám 2007-ben új eredmények születtek az elektronika és valóságos agyak modellezése területén. Ebben az előadásban arról lesz szó, hogy mik ezek az új eredmények és ezek tükrében mikorra készül el HAL 9000. ]]>