A feltehetően a növényevő Pachycephalosaurus-ok családjához tartozó őslény 66 millió évvel ezelőtt élt a Földön. Koponyájára Steve és Patrick Saulsbury és Brian Buckmeier műkedvelő paleontológusok két évvel ezelőtt bukkantak Dél-Dakotában – olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A koponyát az Indianapolis-i Gyermekmúzeumnak (Children’s Museum of Indianapolis) adományozták, ahol két éven keresztül dolgoztak az egyedülálló leleten, míg szétszedték, megtisztították, majd újra összerakták.

A dinoszaurusz orrán levő hegyes tüskék, csapott  homloka és a tarkóján lévő szarvacskák az őslényt a mesebeli sárkányhoz teszik hasonlatossá. Így született az ötlet, hogy a Roxfort boszorkány- és varázslóképző, azaz a Hogwarts School for Witchcraft and Wizardry tiszteletére Dracorex hogwartsia-nak kereszteljék el a dinoszauruszt.

A múzeum munkatársai a „keresztelő” előtt kikérték Joanne K.Rowling írónő engedélyét, aki boldogan belement, mondván, hogy a dinoszaurusz egy kicsit hasonlít a Harry Potter és a tűz serlege című kötetben fölbukkanó sárkányszerű lényre.

A HVG.hu cikke

]]>