December 28-án lesz a magyarországi bemutatója Luc Besson családi animációs filmjének, az Arthur és a villangóknak. A francia-amerikai koprodukcióban készült varázslatos mesét Besson a saját könyvéből vitte vászonra – ezért aztán különleges helyet foglal el a francia rendező-producer amúgy sem mindennapos életművében. 

Arthur and the Minimoys az eredeti címe Besson könyvének, amit idén 80 millió dollárból megfilmesített a francia rendező, és ami egyébként a villangók mesesorozat első kötete csupán. Az animációs filmnek vannak „élő” szereplői is: a címszerepet játszó Freddy Highmore, illetve Penny Balfour és Mia Farrow. Az angol változatban pedig a figuráknak olyan hírességek kölcsönözték a hangjukat, mint David Bowie (Maltazard), Snoop Dogg (Max) vagy Madonna (Selenia hercegnő). A történet szerint a hatalmas fantáziával megáldott tíz éves Arthur esténként szájtátva hallgatja nagymamája meséit, hogy utána misztikus törzsekről és a furcsa találmányokról álmodjon. Különös képzeletvilágának fő forrása egy varázskönyv, amely valaha nagyapjáé volt, egészen addig, míg a nagypapa négy évvel ezelőtt nyomtalanul el nem tűnt. A könyv teli van soha nem látott, izgalmas lényekkel. Arthur pedig egyre gyakrabban teszi fel magának a kérdést: mi van akkor, ha ezek a történetek mind igazak? Mi van akkor, ha kertjükben tényleg mesés kincs rejtőzik? Mi van akkor, ha a villangók, ezek a kedves aprócska lények, akit nagyapja rajzain látott, tényleg élnek valahol? Nos, mindez bizonyosan segítene kihúzni a családot abból a csávából, melyet egy gátlástalan ingatlanfejlesztő okozott. Freddy Highmore (Arthur) és Mia Farrow (Arthur nagymamája)
Az ingatlanfejlesztő ugyanis a fejébe vette, hogy lerombolja a nagypapa házát. A tízéves Arthur végül elszánja magát az útra, mely a kertben élő apró lények világába visz le. A nagyapja által hátrahagyott jeleket követve elindul felfedezni a villangók titokzatos birodalmát, hogy megkeresse a mesés kincset és megmentse a családi otthont. Még segítsége is akad Selenia hercegnő személyében, ám együtt sincs könnyű dolguk, hogy legyőzzék a kincset őrző gonosz Maltazardot. A film magyarországi díszbemutatójára egyébként hazánkba látogat az író-rendező Luc Besson.  

]]>