Greg und die Traumfanger címen március végén megjelent német nyelven Böszörményi Gyula, Gerg? és az álomfogók regénye. A lipcsei könyvvásáron már kapható kötetet az a Schenk Verlag kiadó adta ki, amely Marék Veronika, Sohonyai Edit és Kiss Ottó műveit is megjelentette már Németországban. Ebből az alkalomból rendeztek könyvbemutatót a szerző részvételével a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Böszörményi Gyula a német kiadássalBöszörményi Gyula Gerg?-sorozata az egyik legnépszerőbb magyar meseregény sorozat. a szerző több díjat (IBBY, Ocarina) is nyert már vele: nem csoda hát, hogy a Schenk Verlag felvállalta a kötetek Németországi megjelenését. Az elsőt egy hete, a többit pedig majd a jövőben kezükbe vehetik a kis német olvasók. A könyv német kötetének bemutatójára április 2-án 11 órakor kerítettek sort a Gerg? kötetek hazai és külföldi könyvkiadójának, illetve a szerzőnek részvételével. (A külföldi kiadáson a szerző a Julius Bessermann nevet használja gyakorlati okokból – a német gyerekek számára ugyanis nehezen kiejthet? az igazi neve.) A könyvtárteremben a sajtó képviselői mellett gyerekek is megjelentek, nekik külön játékot is szerveztek a rendezők. Benedek Gyula színművész olvasott fel a regényekből részleteket, majd a könyvről beszélt Katona Ildikó a Könyvmolyképző Kiadótól, illetve dr. Schenk Borbála a Schenk Verlag képviseletében. Katona Ildikó, Schenk János, Benedek Gyula, Böszörményi Gyula, Müller Péter Sziámi és dr. Schenk Borbála
Külön szólt az egybegyültekhez Müller Péter Sziámi is, akit a szerző megszólított, elmondva, hogy a Gerg? történetekbe Sziámi nyomán vágott bele, sőt, a regény címadója is ő volt. Minden mindennel összefügg – mondta a költ?-énekes, akinek első lemezét Shenk János adta ki sok-sok évvel korábban. Játékos tesztek és mézeskalács diszítés
Katona Ildikó mindezek után örömmel jelentette be az is, hogy Böszörményi Gyula március 14-én József Attila díjat kapott. (A szerző ezen alkalom után írt nyílt levelét hamarosan közöljük.)

Böszörményi Gyula dedikálA könyvtárterem két helyiségében ezek után játékos feladatok várták a gyerekeket és a feladatok után könyvnyeremények (két nyelven is). Ha valaki nem nyert, az se bánkódott: a mézeskalács diszít? játék végeredményét mindenki befalhatta maga. A kiadóról: a Schenk Verlag kiadót 2005-ben alapította Passauban az akkor kilenc éve működő hazai Dialóg Campus Kiadó két vezetője, Schenk János és dr. Bázing Zsuzsanna. A külföldi kiadó célja, hogy a színvonalas magyar ifjúsági irodalmat megismertesse a német gyerekekkel. A szerzőről: Böszörményi a sci-fitől a fantasyn át esszékig, novellákig számos műfajban bizonyította tehetségét. 24 kötete mellett színpadi, rádiós és televíziós munkái is jelentősek. A Kucó című kisregényéből készült monodrámát közel egy évtizede játsszák hazánkban, Kálloy Molnár Péter tavaly a rangos Edinburgh-i Fringe Fesztiválon is előadta. A hatvan éves színházi fesztivál történetében ez volt az első magyar nyelv? darab. Az igazi mesebeli áttörést azonban az Álomfogó-sorozat elsöpr? sikere hozta meg számára. 2003-ban a Gerg?-regények megkapták az IBBY-díjat az Év Legjobb Gyermekkönyve kategóriában, és a Körtemuzsika-díjat is.
  
Böszörményi Gyula önálló kötetei:
Kucó – kisregény, Mandátum Kiadó 1991
Aids kommandó – regény, Totem Kiadó 1995
Árnyéktalanok – fantasy regény, Cherubion Kiadó 1996
Hullámok hátán – regény, Seneca Kiadó 1997
A szerelem hatalma – regény, Seneca Kiadó 1998
Kucó-Villamostangó – kisregények egy kötetben, Seneca Kiadó 1997
Adjátok vissza a gyermekemet – regény, Halász és Fia Kiadó 1999
Rúvel hegyi legenda – fantasy regény, Beholder Kiadó 2000
A bolhedor lovagjai – fantasy regény, Beholder Kiadó 2001
Gerg? és az álomfogók – meseregény, Magyar Könyvklub 2002
Kárhozottak háza – regény, Kalandor Kiadó 2003
Dávid Király asszonya – regény, Magyar Könyvklub 2003
Fiókszavak – esszékötet, Szabad Föld Kiadó 2003
Gerg? és a b?bájketrec – meseregény, Magyar Könyvklub 2003
Gerg? és a táltosviadal – meseregény, Magyar Könyvklub, 2004
Gyerekasztrológia – népszerő ismeretterjesztés, Jonathan Miller Kiadó, 2004
Ütközet a Meridim fölött – sci-fi, Inomi Kiadó, 2005
Zsófi és az elnévtelenedett falu – Jonathan Miller Kiadó, 2005
Zsófi és a boszorkánypláza – Jonathan Miller Kiadó, 2005
Gerg? és az álomvámpírok I. – Jonathan Miller Kiadó, 2005
Rúvel hegyi legenda (felújítás) – Beholder Kiadó, 2005
Kerekalma mesék (CD melléklettel-Alma zenekar) – Ciceró Könyvstúdió, 2005
Az elveszett történet (Jonatán I.) – Könyvmolyképző Kiadó, 2006
Gerg? és az álomvámpírok II. – Könyvmolyképző Kiadó, 2006
     
További információk:
A szerzőről és az Álomfogó-könyvek köré szerveződ?tt gyermekmozgalomról (Álomfogó-varázslat!) további részletes információk, valamint fényképek letölthet?ek a www.alomfogo.hu honlapcímről!
     
 

 

]]>