A Deltavision Kiadótól Kleinheincz Csilla és Villányi Pál állt fel a január 22-i Átjáró Találkozásokon a Millenáris színpadára, és ismertette a kiadó 2006-os évi elképzeléseit. Leginkább az új sorozatok terveinek felvonultatásával lepték meg a közönséget.

– Az előző év sajnos nem hozta a 2004-es év könyvpiaci eredményeit – kezdte beszédét Villányi Pál. – Idén ezért szakítunk az eddigi hagyományokkal, új sorozatokat és új szerzőket jelentetünk meg. Ennek vannak előzményei, hiszen 2005-ben például kiadtuk Csilla könyvét, a Város két fül között-et,  vagy László Zoltán regényét, a Nagatét, illetve elkezdtünk egy más formátumú sorozattal is foglalkozni. Exkluzív kiállású könyveinkkel kivételes írókat szeretnénk bemutatni nektek.

A Deltavision Kiadó a tavalyi évben új sorozatok kiadásába kezdett bele a már ismert Forgotten Realms, Vampire, Dragonlance illetve egyéb szerepjáték-sorozatok mellett. Az első szerző, akit kiválasztottak az angolszász könyvpiacról, Peter S. Beagle volt. Beagle az írója a magyar nyelven is olvasható Az utolsó egyszarvú című könyvnek. Ezt az ifjúsági regényét 25 nyelvre fordították le, és bátran mondható, hogy az egyik leggyönyörűbb fantasy-történet.

– Peter S. Beagel nálunk megjelenő életműsorozata előre láthatóan tizenkét kötetes lesz, illetve ha a szerző további műveket ír, akkor még több – vette át a szót Kleinheincz Csilla, szerkesztő. – Beagle az ifjúsági könyvek mellett írt felnőtteknek szóló városi fantasyt és esszéköteteket is, amelyeket meg szeretnénk ismertetni a magyar olvasókkal. Kivételes íróról van szó, akit elsősorban költői nyelvezete, gyönyörű képei, értékes gondolatai és szerethető karakterei jellemeznek.

Idén három könyv jelenik meg Beagle-től a Deltavision gondozásában. Az első a hat elbeszélést tartalmazó A karakoszki varázsló című kötet lesz. Ez A fogadós éneké-nek világában íródott. Ezt követi az Egy csendes zug (A Fine and Private Place), ami egy New York-i temetőben, az 1970-es években játszódó kísértettörténet.  A harmadik kötet a Temsin című ifjúsági fantasy, amely több díjat is elnyert, úgymint a Locust vagy a Mythopoetic Fantasyt.

– A másik, tavaly bevezetett írónőnk Anne McCaffrey – folytatta Kleinheincz Csilla. – Sárkányröpte című regénye után a terveink szerint ki fogjuk adni a Pern-ciklusát végig, illetve ha olyan a fogadtatás, a többi sorozatát is megjelentetjük idővel. Anne McCaffrey a sci-fi egyik nagyasszonya, Hugo- és Nebula díjas, ám sajnálatos módon Magyarországon még nem ismerik annyira.

{mospagebreak title=A képzelet mesterei sorozat}
Időközben elindult A képzelet mesterei sorozat is, melyben Stoker, Locus és egyéb, díjas írók köteteit jelenteti meg a kiadó. Az első kötet, Fritz Leiber éjasszonyok című műve, két igazi horror-klasszikust tartalmaz, február elején látott napvilágot. Ezt követi idén két Gene Wolfe regény: A kínvallató árnya és A Békéltető karma. Ezek Wolfe Books of the New Sun sorozatának kötetei, 2007-ben a sorozat két befejező regénye is várható. Ezt leszámítva A képzelet mesterei sorozatban megjelenő műveket csupán az köti össze, hogy időközben mind klasszikussá érett alkotások.

Új szerző még a Deltavisionnél Kelly Link, aki a legújabb tehetségek közül való. Csupán harminc éves, első novelláskötetével rengeteg elismerést bezsebelt, és két évvel ezelőtt megkapta a World Fantasy Díjat. Ezt a novelláskötetet is kézbe vehetik idén a magyar nyelvű olvasók.  Ugyanakkor a Moorcock életmű sorozatba kerül a Gloriana, Michael Moorcock Erzsébet-korabeli alternatív történelmi regénye.

– Magyar íróktól is szeretnénk még köteteket kiadni, terveink között szerepel új tehetségek bemutatása – tért ki újabb elképzelésekre Kleinheincz Csilla. – Nemrég kiírtunk egy pályázatot Hetvenhét novellapályázat címmel, a nyertesek írásai májusban fognak megjelenni. Idén várható egy másik novelláskötet is, a Delta-műhely íróinak bemutatkozó kötete.

A jelenlevők megtudhatták még, hogy ezeken túl természetesen a régi sikerek és sorozatok is futnak tovább, tehát lesznek Forgotten Realms és Dragonlance könyvek is. Illetve április végén – május elején meg fog jelenni Salvatore soron következő regénye is.

– Kiadónk még egy elég nagy vállalkozásba fogott bele tavaly: elkezdtünk társasjátékokkal foglalkozni – ejtett pár szót a Deltavision más jellegű tevékenységéről Villányi Pál. – Igaz, csak év végére érkeztek meg az olyan igazán szép kiállású társasjátékaink Kínából, mint pl. a Warcraft, a Doom, a Rúnamester és a Trónok harca. Ám a társasjáték-kiadást is folytatjuk idén. Kapcsolódó anyagok:

A Delta Vision megvásárolta a Cherubiont
Változik a Cherubionő – interjú Villányi Pállal

Michael Williams – Menyét szerencséje
Fritz Leiber – éjasszonyok
László Zoltán: Nagate (Második részlet)
László Zoltán: Nagate Kapcsolódó fórumok:
Könyvkritika, könyvismertetés
Delta Vision Kiadó és új sorozatai {mosgoogle center}

 ]]>