Vágy és rettegés, valóság és illúzió, élet és halál határán létezik egy másik világ. Erről a világról szól a Maradj! című thriller. Marc Forster, a Szörnyek keringője és az én, Pán Péter című filmek sikerrendezője ezúttal is egy lebilincselő történettel jelentkezik, amely az identitás, az álmok és a létezés titkainak világába kalauzolja a nézőt.


Ewan McGregor és Ryan Gosling (Maradj!)A Maradj! története David Benioff forgatókönyvíró tolla alatt kelt életre. Korábban Benioff saját, The 25th Hour című regényét adaptálta filmre, amelyet Spike Lee rendezett meg (Az utolsó éjjel). Benioff írta a Wolfgang Petersen által rendezett Trója forgatókönyvét is. Ő jegyzi továbbá a hamarosan elkészülő „Wolverine” című film forgatókönyvét, Hugh Jackmannel a főszerepben.

Marc Forster ezúttal igazi pszichothrillert alkotott – filmjében álmokból, káprázatokból és az emberi elme legkuszább állapotaiból szőtt szimbolikus-hipnotikus világ kel életre. „Azt akartam, hogy a nézőben az első pillanattól kezdve tudatosuljon: a történet nem a való világban játszódik – magyarázza a rendező. – Világosan ki akartam fejezni, hogy a főszereplők összefonódnak, miáltal a néző anélkül kísérheti őket a párhuzamos látszatvalóság világába vezető útjukon, hogy manipulálva érezné magát.”
  
A cselekmény java Sam Foster körül zajlik. A látszólag kiegyensúlyozott pszichiáter fokozatosan kételkedni kezd saját világszemléletében, amint egyre azon igyekszik, hogy megmentse szuicid hajlamú páciensét. Forster Ewan McGregort szemelte ki Sam szerepére. A színész rendkívül változatos alakításaival tűnt ki, a Trainspottingtól a Star Wars-trilógiáig.
A film április 27-étől lesz látható a magyar mozikban.


  
Tartalmi ajánló:
  
A film középpontjában a lelkiismeretes New York-i pszichiáter, Sam Foster (Ewan McGregor) áll, aki minden igyekezetével azon van, hogy megakadályozza fiatal páciense, Henry Lethem (Ryan Gosling) öngyilkosságát, amelyet az 21 éves születésnapjának estéjén szándékozik elkövetni.
  
Amint Sam egyre mélyebbre hatol Henry életének és tudatalattijának labirintusába, eleinte csupán képzőművész barátnőjével és volt betegével, Lilával (Naomi Watts) való kapcsolatát befolyásolja. Hamarosan azonban Sam racionális világfelfogása is omladozni kezd. A férfi szürreális események részese lesz, melyek helyszíne az álomvilággá átlényegült Manhattan, és Sam immár képtelen megkülönböztetni a valóságot az elméjében végbemenő történésektől, és azt sem tudja megragadni, hol végződik az ő, és hol kezdődik Henry világa.
  
A kérdés valójában az, hogy voltaképpen kicsoda is ez a Henry Lethem, és miért zúzza darabjaira Sam valóságát?
  
Amint a feszültség egyre nő, és az események a brooklyni hídon elérik a csúcspontot, Sam (és vele együtt a néző) olyan alapvető kérdésekkel szembesül, amelyek a környező világ érzékelésére, a megbocsátásra és a megváltásra vonatkoznak. Mert a film során világossá válik, hogy a Samet és Henryt magukkal ragadó események nem a való világban zajlanak, hanem az élet és halál határán húzódó köztes tartományban. Egy olyan helyen, ahol senki sem képes sokáig létezni.

A Twentieth Century Fox bemutatja a New Regency Pictures produkcióját
STAY
Szereplők: Ewan McGregor, Naomi Watts, Ryan Gosling, Bob Hoskins, Janeane Garofalo
Forgatókönyv: David Benioff
Producer: Arnon Milchan, Tom Lassally, Eric Kopeloff
Executive producer: Bill Carraro
Látványtervező: Roberto Schaefer, Kevin Thompson
Vágó: Matt Chessé. Zene: Asche & Spencer
Rendezte: Marc Forster

Színes, feliratos amerikai film, 2005, 99 perc

]]>