buzzword az úgynevezett megafranchise. A Star Wars, a Star Trek, a Csillagkapu és az összes többi kedvelt sci-fi tévésorozatunk / mozisorozatunk idáig egy-egy franchise-t jelentett. A Disney bebizonyította a Marvel Cinematic Universe-el, hogy meg lehet csinálni egy világot úgy is, hogy különböző főhősök haladnak a saját történetükkel, és néha, egy-egy Avengers erejéig összefognak, hogy aztán ismét szétváljanak. A különböző stúdiók most kétségbe esetten igyekeznek leutánozni az MCU receptjét, és kitalálták, hogy megafranchiseokra van szükségük. A megafranchise jelentése: össze akarjuk fűzni a különböző filmjeinket, hogy aztán mi keressünk annyit, mint a Marvel. Most az SFportal stáb tagjai nyilatkoznak arról, hogy ha lehet, ők miből csinálnának megafranchise-t.

Merras

Stargate & Star Trek

stargates Elképzelhető, hogy lesznek hasonlóságok a múltkori körkérdésre adott válaszokkal. Ha valamiből szerintem könnyedén Marvel-típusú gigasorozatot lehetne csinálni, az szerintem a Csillagkapu univerzuma. Eleve, itt már van egy Thor nevű idegenünk, úgyhogy már csak ez is egy jó óment jelenthet. Egy sorozat vagy mozifilm egy teljesen megújult SG-1-el a főszerepben lehetne az alap, de kapásból itt van Atlantis is, amit vissza lehetne küldeni a saját galaxisába. A Stargate-ben az a jó, hogy legalább olyan színes-szagos univerzuma van, mint a Treknek vagy a Star Wars-nak, úgyhogy ezeken felül is elférne sokféle egyéb film vagy sorozat is. Milyen király lehetne egy mozifilm egy T’ealc-szerű jaffával a főszerepben, aki a felszabadított jaffákat akarja megóvni valami új veszedelemtől? Vagy visszatekinteni a távoli múltba az Ősök és a lidércek, esetleg az Ősök és az ori közötti összecsapásokra? Még akár egy Winter Soldier-típusú politikai thriller is elférne a palettán: a Stargate Command legalább olyan nehezen küzdött meg a washingtoni politikával, mint a számtalan földönkívüli veszéllyel. A Marvel Cinematic Universe egyik nagy előnye, hogy a különböző szuperhősök és különböző filmek teljesen különféle módon tálalhatóak. Az első Amerika kapitány egy remek második világháborús sztori volt – egy szuperhőssel a főszerepben. A Thor és főleg a Thor 2 remekül egyensúlyozott a fantasy és a sci-fi határvonalán. A hírek szerint a második Captain America politikai thriller lesz. Ugyanezt az előnyt látom a Stargate univerzumában: lehet olyan katonás filmet vagy sorozatot forgatni belőle, mint amilyen az SG-1 volt, akár még rá is tenni egy lapáttal, és kimondott military scifit csinálni belőle. De az Ősök és az Ori megmutatták, hogy egészen fantasy-jellegű irányba is el lehet menni anélkül, hogy röhejessé válna a világ. Amit még el tudnék képzelni hasonló megafranchise-os megközelítésben, az amúgy a J.J. Abrams-féle Star Trek univerzum kiterjesztése, folytatása. Hogyan változik meg az Enterprise-D, Jean-Luc Picard és legénysége sorsa az új idővonalon? És a Deep Space Nine-nak szintén meg kell majd küzdenie a Dominiummal? Janeway kapitány ismét hét évet fog tévelyegni a Delta Kvadránsban? És mi lenne, ha a borgot egy Csillagflotta Bosszúállók-jellegű alakulat lenne képes csak megállítani, amiben Picard, Sisko és Janeway közösen kell, hogy dolgozzanak… esetleg valami újabb időparadoxon miatt bevonva Kirk-öt és talán Archert is? Évi két mozifilmmel haladva létre lehetne hozni egy Star Trek Cinematic Universe-et…

thor-vs-sharkSheenard

Thor vs. Megashark

Én szívesen vennék egy Thor vs. Megashark filmet, ahol persze besegíthetne a Csillagkapu stábja, bár egyelőre nem tudom, kinek az oldalán. Bibliai történet keveredhetne ki belőle, ha a Megashark mindenkit lenyelne, kivéve persze Thor kalapácsát, ami tehetetlenül kering a Föld körül, frászt hozva minden idegen hatalomra, amely éppen ezt a pillanatot választotta ki, hogy leigázza az emberiséget… de ez már a harmadik évad. Emellett jöhetne egy Pókemberes Hulk mozi. Kicsit átformálnánk a szuperhős univerzum történetét (ajánlott rendező: J.J. Abrams): Peter Parker, amikor már benne van a pók-gén, éppen látogatóban jár dr. Bruce Banner laboratóriumában. A katasztrófa most is megtörténik, csak miután Banner megmenti az óvatlan fiút, Parker is megmenti Bannert… és ő szorul be a kísérleti helyszínre. Ezáltal egy zöld Megapókemberhulk jön létre. A film címe: Arachnofóbia – a zöld pókászok összeállnak, és naná, hogy minden zöldet összehozunk benne, a Zöld Íjásztól kezdve a Zöld Darázsig. Még talán a tengeri moszatokkal borított Godzilla is beleférne. Aztán amit nagyon szeretnék, az az Indiana Jones mozisorozat folytatása. Az öregedő Indy egy hűtőgépben (előtte kidobják egy hajóról) beevez a Bikini-szigeteki atombombakísérlet helyszínére (rossz időben rossz helyen), mert egy különös indián kegytárgyat keres. A kegytárgy megvan, ám az amcsik éppen akkor dobják le az első hidrogénbombát (1956), és ekkor az energialöket hatására  kegytárgy beindul, és egy fekete lyukon át egy messzi-messzi galaxisba löki a kalandvágyő régészprofesszort. Itt éppen dúl a háború a Birodalom ellen… Indy találkozik egy Han Solo nevű csempészpilóval, és bár nehezen jönnek ki egymással, azért megmentik a világegyetemet. A végén Indy hazatér egy nagy kék telefonfülke segítségével… …és még valami. Bár ilyen szuperhősös film még nem volt, de szeretnék egy új párost ajánlani a stúdiók részére: Terencehill és Budspencer szuperhőspáros a világ minden gonosza ellen. Lehetne egy Stargate reboot velük: tuti, hogy egy évad alatt minden kis gyíkot kipofoznak a gazdatestekből. De bevethetők a klingonok ellen, csupasz ököllel teremtenék meg a békét a galaxisban, és persze Loki seregeiből is kiverik a szuszt… és Amerika kapitány munkanélküliként, csendesen cigizve mosolyogna csak a sarokban.

Dzséjt

Star Trek, Stargate, Alien-Predator-Prometheus és a többiek

aliens-vs-predator Ilyenkor mindig az a baj, hogy az előttem szólók már minden jó cuccot elvisznek. Sheenard Thor vs. Megashark sztorija szerintem bőven életképes, ráadásul az epikus sztori két leágazása lehetne a Csivannyák és a Sharktopus vonal. Na de komolyra ferdítve a szót, mit megafrencsájzolnék szívesen? Stargate és Star Trek, nyilván, előbbi a Pegasus Project című Atlantis résszel be is bizonyította, milyen frankón össze lehet dobni az SG-1 és az SGA vonalát, de jó példa az UniverseSeizure című epizódja, ahol SG-1-es szereplők és helyszín mellé társult be SGA-s szereplő, és persze az egész az Universe alatt zajlott. Szóval van itt potenciál. Star Trekben meg mindig is reménykedtem egy olyan filmben, amiben a Deep Space Nine-on békekonferenciát nyitnak a Domínium háború után, a védelmet az Enterprise E biztosítja, a Föderáció békeköveteit a Voyager szállítja, a Romulanokat képviselhette volna Spock nagykövet és Sela parancsnok, és így tovább. Aztán meg alá valami kalamajkát, mondjuk beköszön kicsit a temporális időháború, és akkor megjelenhet az NX-01 Enterprise legénysége is, Trip főgépésszel, hogy bebizonyosodjon, pocsékul programozták a történelmi holoprogramot az Enterprise D fedélzetén. Megafranchise-nak az Alien univerzuma is használható lenne egy Alien, Predator, Prometheus vonalon, bár engem valószínűleg a sírból is kikergetnének ezzel, de ha valami hozzáértő ülne ehhez a cucchoz, abból ki lehetne termelni valami olyan sci-fi univerzumot, ahol nem csak banánfejű szörnyek, vadászó rútpofák és hófehér izompacsirták dorbézolnak. További sorozatok is jól szuperálnának ilyen téren: Babylon 5 (próbálkozott is szegény JMS valami összehozásával, bár nem mozi szinten), vagy éppen a Doctor Who, mindlettő elég tág és változatos univerzummal rendelkezik ahhoz, hogy kortól, hőstől, bolygótól, galaxistól független csinálhassanak benne mindenfélét. És persze ott a Star Wars is, ami személyes véleményem szerint az egyetlen olyan franchise, ami fel fogja tudni venni a versenyt a Marvel moziverzummal. De egy bekezdés erejéig ugorjunk el a játékok világába is, ahol szintén lehetne valami ilyet összehozni. Ott a Mass Effect, ami aztán a Star Warshoz hasonlóan alkalmas lenne aztán mindenféle műfajú és témájú mozifilmek elkészítésére, vagy éppen a Halo, ami bár játéknak unalmas, világa kellően gazdag ehhez. Vagy éppen az Assassin’s Creed széria, ami már játékban is nagyjából megfelel egy megafranchise-nak, vagy (és ezzel most kicsit a könyvekre is kitérek) a Witcher (Vaják) világa is bőven alkalmas lenne erre, hiszen múltja, jelene és jövője is teli van politikai ármánykodástól kezdve háborúkon át romantikáig mindennel. És ha már könyvek: Dűne, Harry Potter, Gyűrűk ura, szinte kiáltanak azért, hogy megafrachise-ok legyenek.

Vyne

Doctor Who

star-trek-doctorwho Alapállapot: nem hiszek a megafranchise-okban, mert az a benyomásom, hogy ez egy alibi megoldás, ami leginkább arra jó, hogy pocsék filmeket vagy történeteket mintegy hozzácsapjanak sikeresebb nagytestvéreikhez. Lehet, hogy ezért megkövezés jár, de a Marvel Cinematic Universe  filmjeinek sem vagyok nagy rajongója, bár pont az összeterelt szuperhősökkel, mint az Avangers engem is meg lehetett venni kilóra. De ha már franchise, Doctor Who rajongóként nyilván adódik, hogy ezt a csodás, komplex univerzumot sok mindennel lehetne ötvözni: a tizenegy Doktor valamelyike találkozott már Marco Polóval, Churchillel, Shakespeare-rel, van Gogh-gal, szóval igazán összefuthatna a tágas világűrben az Enterprise-szal is, és én gyanítom, hogy Picard kapitánnyal bármelyik Doktor remekül kijönne. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a két legnagyobb múltú SF sorozat fonódna össze, szóval a közönség adott lenne. Kétszeresen. Ahogy erre már tanult kollégáim rámutattak, a Stargate szintén legalább ennyire adódik, a fajok és világok kavalkádjából egy filmekben, sorozatokban, akár Mekis műanyagfigurákban gazdag franchise kijönne. És ha már SG-1 meg asgardok, bennem régóta motoszkál egy kérdés: ha léteznek nagy összecsapások cápák és polipok, vagy mindenféle szuperhősök között, mire jutna egymással a két Thor? Az istenek ereje és egy kalapács vagy az űrasgardok technológiája győzedelmeskedne?    ]]>