Most nem az Etyekenépülő filmstúdióról van szó, hanem egy amatőr filmes csapatról, akik némijövőbelátási képességgel megáldva már 2000-ben előre látták Etyek filmesjövőjét, hiszen Etyekwood akkor tán még tervben sem volt.

1886}
és miért pont Etyekfilm?

A lényeg, hogy erős érzelmi szálakkötötték őket Etyekhez, bár nem laknak ott.

Előbb létrejött az Etyek(i) Hírek c.”hazugságlap”, majd ebből forrt ki maga az Etyekfilm, ami az újságnálhosszabb életűnek bizonyult.

 

Főbb filmjeik:
Hé, Gázsi, hol a tikom?(2001)
A Hé, Gázsik, hol a tikom? egykultuszfilm. Ez a film az „Etyek kultusz” első nagy mérföldköve. Azegy szálon futó film elején Gázsi ellop T.G.-től egy tyúkot, és elszabadul apokol. T.G. segítségül hívja a budai, a pesti az érdi és a budaörsi vajdát.Falusi kocsmajelenetek, pénzéhes pincér, a mindentudó Master, T.G. feleségeM.R. egyszóval szinte minden megjelenik a 7 perces alkotásban. Alapmű.

A cigányok hallgatnak(2003)
Etyek a cigányság utolsó városa. Avilágon már el is feledkeztek arról, hogyan éltek valaha cigányok. Csak egyvalaki tudja, hogy Etyek mégmindig az ő kezükben van…

A több szálon futó történetnek egyetlennem cigány szereplője van, Dr. Black (Dávid Gábor), aki elmegy Etyekreleszámolni Vándorral (Réti László), az új etyeki vajdával,bízva abban, hogy ezzel megtöri az etyeki cigányságot. De hiba csúszik aszámításába, és Vándor túléli a támadást, igaz, élete hátralévő napjaittolókocsiban kell töltenie. Ezek után Vándor bosszút tervel ki Dr. Black ellen.Megbízza fiát, T.G.-t (Siklósi Zsolt) , hogy számoljon le Dr.Black-kel. Dr. Black fenyegetésképp megöli T.G. munkatársát, Macát (Simon Ági), de előbb elintézi, hogy aChurch Police-os, modern, újító, cigányok megtudják, hogy egy cigányságraveszélyes ember fog Etyekre érkezni. Tót Gedeon (Tóth Gábor) az egész Church Police-tráállítja az ügyre. és ekkor jön Lakatos Mercédesz (Marton Rita) a Church Police legjobbtitkos ügynöke, aki kapcsolatba kerül Dr. Blackkel, és elszabadul a pokol…

Rohanvást (2003)
            /az Etyekfilm és a NyékiFilmcoorporation közös produkciója/
 ARohanvást öt perces némafilm, két szereplővel.
A 2003. októberébenforgatott rövidfilm mondanivalója:
„Mai rohanóvilágunkban az emberek elfutnak egymás mellett.”

Időjárás (2003)
A „Kreuze TV” rendhagyóidőjárás jelentése három percben. Átfogó kép a németországi időjárásrólhelyszíni tudósítással és sok poénnal.

A Gábor (2004)
Gábor.Egy sors, egy történet, egy kálvária. Első ál-dokumentum filmükben Gáboréletének apró szösszeneteiből válogattak. A film 14 külön történetből áll,melyeke t kizárólag a főszereplő személye köt össze.

Mártix paródia (2004)
Egy rendhagyó Matrix paródialeginkább angol, helyenként német, és néha magyar nyelven, melyben minden afeje tetejére áll. Morfeus alkoholmentes- illetve normális sörrel kínálja Neot,aki nehezen, de választ; Smith ügynök biciklizni próbál egy pincében, közelharcpartvissal és fogassal. A pontot az i-re a két szuperhős ping-pong meccse teszifel.


Kate Late (2004)
            /az Etyekfilm és a Kerecsenek közös produkciója/
A Kerecsenekkel készült a Kate Late című film, melyvalójában Babits Mihály: A gólyakalifa című kisregényének a feldolgozása. Afilm a regény cselekményét mindössze három napba sűríti, és ezalatt mutatja bea főhős tudathasadását. Balázs (Pollák Balázs) nyugodt békés családi életemellett elkezdenek egyre inkább előretörni az éjszakai látomások, melyek végüluralni kezdik a hétköznapokat. Balázsnak csak egy választása marad…
 

Rómeó és Júlia (2006)
            /az Etyekfilm és a Kerecsenek közös produkciója/

            IV.Regnumi Filmszemle – közönségdíj

 

Honlapjuk:
http://www.etyekfilm.fw.hu/

 

]]>