A Windom kiadó gondozásában új képregénytörténeti kiadványsorozat indul a Magyar Képregény Kismesterei (Kismesterek) sorozatcím alatt. Első kötete, melyet először a 3. Magyar Képregényfesztiválon lehet megvásárolni: Szenes Róbert A zöldeskék bolygó nem válaszol. Ugyancsak a jeles eseményen lát napvilágot az Alekszej Tolsztoj regényéből Seb?k Imre rajzolta Halálsugár.

A Windom kiadó a tervek szerint egy évben három kiadvánnyal rukkol elő, melyekben ritka, ma már nehezen fellelhető képregényeket tesz közzé. A képregények mérete és formátuma megegyezik a Fekete-Fehér Képregénymúzeuméval, ám ezek a kiadványok színesek lesznek, ragasztott gerinccel. Egy-egy kötet minimális terjedelme 72 oldal körül várható, de lesz 100-110 oldal körüli is. Egy kötet egy szerző munkáiból válogat, lehetőleg valamilyen tematika mentén. Az első három kötet például sci-fi tematikájú lesz. A képregényeket ismeretterjesztő írások kísérik majd, melyekből az olvasók információt nyerhetnek régi újságokról, a rajzolók életútjáról és pályafutásáról egyaránt. A tervek szerint a kés?bbiek során neves kortárs alkotók, Podmaniczky Ferenc, Gergely László, Fazekas Attila és mások írnak stíluselemzéseket. Az első kötet Szenes Róbert: A zöldeskék bolygó nem válaszol és más képregények. A kötet a rajzoló összes képregényét tartalmazza, ezek 1969 és 1971-ben jelentek meg a Fülesben és a Füles évkönyvében. Érdekesség, hogy nemcsak nyomatokat, hanem eredeti rajzokat is fel tudtak használni a szerkesztők a kötet összeállítása során. A 72 oldalas kötet ára 1890 Ft lesz. Szenes Róbert tehetséges sci-fi rajzolóvá válhatott volna, ha nem akadályozza meg tragikusan fiatalon bekövetkezett halála. Még negyven éves sem volt, amikor 1972-ben szívrohamban elhunyt. A kötet tisztelgés a nagyformátumú és méltatlanul elfeledett grafikus emléke előtt. A második kötet megjelenése a nyárra van beütemezve. Szemere Antal: Apéolón című képregénye, megnövelt méretben, teljes szépségében lesz látható. A harmadik kötettel várhatóan a Hungarocomixra jelentkezik a kiadó Szitás György fantasztikus témájú képregényeinek a csokrával (A Vorlcombe-rejtély, Füstjelek a dzsungel felett, Agadesz). A 3. Magyar Képregényfesztiválra a Seb?k Imre sorozatban megjelenik a szintén fantasztikus témájú Halálsugár című képregény. A m? Alekszej Tolsztoj regényéből készült. Eredetileg a Népszava közölte 1962-ben. Ára 950 Ft.

Seb?k Imre
a magyar képregény nagyjai közé tartozik. A paraszti családból származó fiatalember gyerekként az utcakövekre rajzolt, így fedezték fel tehetségét. Karrierjét a Tolnai Világlapja illusztrálásával kezdte 1932-ben. Illusztrált, majd címlapokat festett filléres kiadványokhoz, számtalan grafikát készített napilapoknak, hetilapoknak. Az ötvenes évektől már folyamatosan közölték képregény-sorozatait, festett diaképeket. Hihetetlen méret? életművet hagyott maga után, amikor 1980-ban, 74 éves korában elhunyt.

Kapcsolódó anyagok:
Március végén: 3. Magyar Képregényfesztivál
http://www.sfportal.hu/content/view/2501/314/  

]]>