Itt az ősz, ezáltal bezárultak azéjszakába nyúló, hetekig tartó szerepjátékozások ajtajai, de ne keseredjen elsenki! A Nagy Nyári Pangás után októberben több offline, azaz nem internetenkeresztül játszható szerepjáték is megjelenik elektronikus házi kedvencünkre. Azegyik ilyen a Dark Messiah of Might& Magic.

1886}

A régi motorosoknak ismerős leheta Might & Magic név, amivel a 3DO csapata örvendeztetett meg minket évekenát. Sajnos a sorozat utolsó két része nagy bukás volt, talán ennek is tudhatóbe, hogy úgy zuhant a süllyesztő legmélyére, mint egy meglőtt kacsa.

A 3DO másik nagy neve volt aHeroes of Might & Magic sorozat, ami 4 részt ért meg a fejlesztők nevelésealatt, de ennek sem volt nagy durranás a 4. része. Talán ezek a kisebb bukásokvoltak azok, amik miatt a gárda nem bírta tovább, és csődbe ment. Ám az Ubisoftsok lehetőséget látott a M&M névben, és megvásárolta a jogokat, és nagyonokosan gazdálkodott velük. Ezt a játékot például az Arx Fatalis készítői, az ArkaneStudios kapta meg. A maga idejében az Arx Fatalis nagyon jó kis belsőnézetesakció-RPG volt, mára viszont kicsit elfelejtődött, ennek ellenére nagyon nagyotfog szólni a DMoMM.

Kezdve azzal a ténnyel, hogy aValve által fejlesztett Source grafikus motor megturbózott változata hajtja akicsikét.

Emellett a fizikai motor is aValve által megírt darab, így akik játszottak a Half-Life 2-vel, azoknakismerős lesz mind a grafika, mind a fizika.

Vagyis nem teljesen, mert aDMoMM-ban szó szerint minden mozdíthatónak látszó tárgy mozdítható, tehát hakedvünk tartja, foghatunk egy kézre eső korsót, és hozzávághatjuk ellenfelünkhöz.Ez viszont csak egy apróság a sok millió lehetőség közül, amit a terep kínál.Igen, terep, mert ha körbenézünk egy terülten látni fogunk mindenfélét, amivel valamiérdekeset lehet csinálni. A már említett korsóval való dobálózás mellett,levághatunk egy kötelet, amitől a másik fejére esik egy csillár, vagy egyketrec. De teszem azt le is rúghatjuk a „csúnya” fiúkat egy magaslatról,ezáltal biztosítva, hogy soha nem lesz baj a gerincével. Ha már rúgás és láb,ez az első olyan belsőnézetes szerepjáték, ahol látni a test többi részét is,ha lenéz a kíváncsi játékos. és nem csak hogy látni, de az a valóságnakmegfelelően mozog is. Ezen felül, ha elmozdítjuk az egeret, először a fejünkfordul az adott irányba, és azt követi a testünk.

Elértünk a harchoz, ami ismétcsak egy mestermunka. Nem csak egyszerű adok-kapok, hanem rendes párbaj!

{youtube}XkpC-jzu_0g{/youtube}

Különböző mozdulatokat vihetszvéghez, és ha a támadásgombot nyomva tartod, és megmozdulsz egy irányba, akkorannak megfelelő irányból fog „erőstámadást” bevinni, ha elengedet az egeret. Alegszebb ilyen támadás szerintem a back-stab, vagyis hátba szúrás. Ehhez társulaz, hogy itt már nem egy, hanem két tőrrel operál a lopakodni kedvelő karakter.

Persze ez attól is függ, hogymilyen harcmodort választottál. Mert ezek csak közelharcnál érvényesülnek,mágiánál, és íjászatnál már más a helyzet.

Ha varázslásra adjuk fejünket,akkor ott szintén ki lehet használni a fizikát, és a terepet, erre nagyon jópélda a fagyasztás. Nem csak lefagyaszani tudjuk a szörnyeket, hanem mint körülöttünkmindent, még a padlót is, és nincs annál élvezetesebb látvány, mikor futunk egyork elöl, gyorsan megfagyasztjuk a padlót, mi félre lépünk, a monstrum megkorcsolyázik egyet.

Ha olyan a sziklán, vagy valamimagas helyen visszük végbe ugyanezt, akkor még azt is láthatjuk, hogy a „Ibelive, I can fly”-t énekli, és elrepül. Ezen elemeket nagyon jól mutatjabe a videó.

{youtube}CDSYvfojt14{/youtube}
 

A demó alapján ítélve,lesz akkora nagydurranás, mint ahogy rebesgetik.

Megjelenés: Október 20.

Honlap: http://darkmessiahgame.uk.ubi.com/

 

]]>