A Columbia Pictures és a Google közös játékot indított A Da Vinci-kód kapcsán a tegnapi nap folyamán. A játékosoknak 24 nap alatt kell megoldaniuk napi egy-egy rejtvényt.


A The Da Vinci Code Quest on Google húsvét hétfőn indult el a Google oldalán, Leonardo da Vinci 553 születésnapjának tiszteletére – no és persze a Da Vinci-kód közelgő filmbemutatójának promójaként. Amerikai idő szerint délután egy órakor minden nap újabb és újabb rejtvény tűnik fel 24 napon keresztül. Az első 10000 játékos, aki az összes rejtvényt megfejti május 11-ig, meghívót kap a döntőre: újabb adag rejtvényeket kell megfejteniük, a cryptex nevű szerkezet másolatának segítségével, mely a regényben tűnt fel. A cryptex egy kombinációs zárral ellátott henger alakú szerkezet. A külsején több, egymáshoz képest elforgatható tárcsa található, amelyeken jelen esetben az ábécé betűi találhatók. A jelszónak megfelelő sorrendbe forgatva a tárcsákat, a szerkezet kinyílik. Belsejében egy vékony falú, ecetet tartalmazó üvegedény található, e köré tekerték az üzenetet tartalmazó papiruszt. Ha a szerkezetet fizikai erőszak alkalmazása próbálják felnyitni, az üveg könnyedén eltörik és a köré tekert papiruszt a ráírt üzenettel együtt pépes masszává teszi, így megsemmisíti a titkot.
A mai világban már nem jelentene problémát a cryptex kinyitása, röntgen segítségével a belső mechanikai felépítés megfigyelhető, így kinyitható a zár. Ha nincs más eszközünk, akkor lefagyaszthatjuk a cryptexet és széttörhetjük, így az ecet nem jelent problémát. (Forrás: Wikipedia) A rejtvényeket a Google szoftvermérnöke, Wei-Hwa Huang tervezte, aki „másodállásban” négyszeres World Puzzle Champion is. A játék jó példa a keresőmarketing és a filmes világ összefonódására: míg például A Nemzet Aranya című filmben jól láthatóan a Google keresőmotorja nyújtott segítséget a rosszfiúknak a továbbjutásban, addig ebben a reklámkampányban a Google különböző szolgáltatásait kell végigjárniuk a játékosoknak a továbbjutáshoz: nem csak a keresőmotor használatában kell profinak lenni ugyanis, de meg kell ismerkedni a videókereső-letöltő szolgáltatással, vagy épp a Maps térképrendszerrel is. Igen változatos és gazdag nyereményekkel térhetnek haza a játékosok: tévékészülékek, számítógépek, GPRS navigációs készülékek, házimozirendszerek találhatnak majd gazdára. Az igazán szerencsések pedig első osztályú nyaralásban részesülhetnek New Yorkban, Párizsban, Londonban vagy épp Rómában – a regény és a film helyszínein. Egyetlen szépséghibája a játéknak, hogy a nyereményekért csak angolok, amerikaiak vagy ausztrálok indulhatnak.

A rajongók által nagy izgalommal várt, Ron Howard rendezésében Tom Hanks főszereplésével készült filmet május 19-én mutatják be az Egyesült Államokban. 

A játék honlapja 

Kapcsolódó anyagok:

554 éve született Leonardo da Vinci

Újabb plágiumper Dan Brown ellen

Gyerekszínészből felnőtt rendező – Ron Howard

A Da Vinci-kód lesz a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje 

A Da Vinci kód – The Da Vinci Code: Galéria és képeslapküldő az SFportalon
 

]]>