Mágikusan migrénnel indult a napom, és ha nincs aza mágikus gyógynövény, amit fejfájás-csillapítónak hívnak, és történetesentabletta, akkor ez a napom az ágyban fekvéssel, és kisebb nyöszörgésekkel teltvolna el. De szerencsére nem így történt, és le tudtam menni az Átjáró Napokfesztivál 3. és egyben utolsó napjára, amikor a napirendi pontom a BűbájosBoszorkákról szóló, majdnem egész napot átfogó előadás sorozat megtekintésevolt.

Aki nem ismerné a sorozatot: 3 nővérről szól,nevezetesen Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) és Phoebe Halliwell(Alyssa Milano), akik boszorkányok. Ők birtokolják a hármak erejét, és acsaládjuk, és talán az egész mágikus világ legerősebbjei (persze hogy azok,különben nem lenne sorozat), és módszeresen, vagy éppen csak kedvtelésbőlirtják a démonokat, gonosz manókat, és egyéb mesebeli, és mágikusgonosztevőket. Mivel emberek, ezért az emberi mivoltukat sem felejtik el,szerelembe esnek, hibáznak, mérgelődnek, kibékülnek. Szóval érzelemdús is, ésnem csak az akciójelentekben gazdag. Sajnos a legidősebb nővért játszószínésznővel gondok voltak egy idő után, sok pletyka keringett, hogy miért is,én most egyet sem írok le, mindenki döntse el, hogy szerinte melyik igaz,kilépett (vagy épp kirúgták) a sorozatból, és helyét, persze legfiatalabbkéntPaige (Rose McGowan) vette át a sorozatban. Voltak nagy szerelmek is, mintCole/Belthazor, a Julian McMahon által alakított fél-démon, aki Pheope fejétcsavarta el 360°-kal, és Leo, a Brian Krause által játszott fényőr, akiPiper-nek a szíve választottja. Prue-nak, és Paige-nek is vannak barátai, denem bírtak akkora jelentőséggel, mint a fentebb említett két fiatalember.

A sorozat eddig 7 évadot élt meg, és most készül, vagy márelkészült a 8. évad is, amiről még nem sokat tudni, főleg azt nem, hogy mikorlesz Magyarországon.

Igen, én is feltettem a kérdést magamnak, hogy „De hát aznem Sci-Fi, mit keres az Átjáró napokonő” De ahelyett, hogy a válaszokatkutattam volna, inkább becammogtam a Millenáris Parkba, megkerestem ahelyszínt, és letettem magam egy hátsósori székbe, hogy onnan figyeljem atörténéseket.

Igaz, a beígért 8. évad 1. része elmaradt, helyettemegtekinthettük a sorozat pilot epizódját, melynek fogalmára későbbiekbenrátérek. Első szembeütköző dolog az volt, hogy Phoebe-t még nem Alyssa Milanojátszotta, hanem egy számomra ismeretlen színész. Persze volt még szereplőcsere,mint pl. Andy-t sem az játszotta, aki a sorozatban. Emellett voltak storyszálakfelvétele, elvetése, jelenetek kivétele/átírása, új jelenetek hozzátétele, stb.,stb. De egy pilot epizódnak ez a lényege

A vetítést követő szünetet követően a sorozatkulisszatitkairól lehetett kérdezni a műsorvezető „bácsit”. Persze a srác nemvolt sokkal idősebb nálam, a közönség átlagéletkora, engem, és a szülőketleszámítva, úgy a 12 és a 16 között volt. Ez igazából nem is lepett meg. (demikor megkérdezték, hogy ki miért szereti a sorozatot, és kórusban Cole volt aválasz, és nem Leo, az már meglepett 🙂 A kérdések zuhatagának elmaradásával aműsorvezető feldobott néhány témát, többek között, hogy mi is az a pilotepizód. Így nevezik a sorozat bemutató részét, ami az első rész ugyan, de mégmás, mint amit a TV-ben levetítenek. Ezek a részek a forgatókönyv szerintkészülnek, ami azelőtt egy válogatáson ment át több ezer társával együtt, amita nagy csatornák által kiírt sorozat-pályázatokra érkeztek.

Úgy volt, hogy elmondja, végül is miért lesz 8. évad asorozatból, mikor a 7. évaddal olyan nagyon jól meg volt oldva, hogy vége, desajnos nem lett belőle semmi, ehelyett mesélt a producer szerepéről, ami nemcsak abból áll, mint nálunk, hogy adja a nevét, és a pénzét, hanem azelőkészületekben is segédkezik. Kicsit érdekesen vette ki magát, mikor lehúztaa Bravo c. tinilapot, mivel az ő híreiket tálalják, bulvár formában. én nemnagyon olvasok ilyeneket, tehát nem tudom, mik vannak benne, de felolvastak egycikkrészletet, és úgy érzem, jobban is tettem, hogy nem vettem a kezembe sohailyen szennylapot.

Mivel ugye kulisszatitkokról volt szó, kedves műsorvezetőnkelkezdte ecsetelni a sorozat anyagi hátterét is, ami egy idő után egyre csakapadt. Eme csökkenésnek az oka a csatorna vezetőségének a kezében rejlik, mivela drága fejesek úgy vélték, hogy nem olyan nagy szám a Charmed, annak ellenére,hogy nézettségi rekordokat döntött meg mialatt futott a TV-ben.

A pénz, mint hiánycikk, meg is mutatkozott a sorozategészén, kezdve attól, hogy a démonok, és más szörnyűségek maszkírozásaelmaradt egy idő után, és átvette a helyüket az öltönyös, vörös nyakkendős„ügyvédi iroda”, később pedig a szakadt rocker stílus. A sztereotípiák kivetítésea 8. évadban is megjelenik, mégpedig a szegecsekkel teleaggatott, feketebőrszerkóban rohangászó, tarajos, vagy egyéb extrém hajú, és kinézetű fiatalokfogják erősíteni az alvilági hordákat.

A pénzes szütyő szájának szűkülése nem csak a maszkmesterekhiányát vonta maga után, hanem a házon kívüli események megcsappanását is. Errea legjobb példa, hogy a házon és a P3-n (Piper zenés klubja) kívül leginkábbcsak a sikátorok, és az alvilág voltak látogatott helyszínek a sorozat egybizonyos része után. Ezek is csak azért, mert egyszer megcsinálták, és utánanem kellett újabb helyszínekkel bíbelődni, vagyis inkább nem volt rá keret. Asikátor is, ahol a lányok a démonokkal mindig összefutottak, mindig ugyan azvolt, csak azért nem tűnt fel, mert esetleg átrendezték kicsit, vagy másszemszögből mutatták.

A kulisszák mögött nem csak a sorozat vizuális eleminekmegvalósítása van, hanem a fület édesgető hangok is. Szó esett, hogy többszörvolt zeneszerző csere, vagy azért, mert a zenéje nem illett a sorozatba, vagyazért, mert olcsóbb munkaerőt kellett keresni. Ez persze nem rontott azösszképen, sőt néha jót is tett, embert találtak olyan emberkét, aki nagyoneltalálta a zenés aláfestéseket

Persze színészi viszály nélkül nem sorozat egy sorozat. :)Helyzetünkben Shannen Doherty és Alyssa Milano közt alakult ki éles ellentét,legfőképp amiatt, hogy Alyssa elég hamar produceri tisztséget kapott asorozatban, és megkapta a vele járó gázsit, Shannen pedig hiába csinálta végigugyanazokat a dolgokat, mint Alyssa, még sem kapott érte semmit. Másik ütközésipontjuk Shannen múltja, mégpedig a Beverly Hills, 90210 című sorozatbanbetöltött szerepe, és sikere volt. Shannen-t emiatt nagyon sokáig előtérbehelyezték, főleg azért, mert a közönség őt ismerte leginkább, attólfüggetlenül, hogy a másik két színész is sokat szerepelt már. Alyssa például a MelrosePlace c. sorozatban volt egy évadot. Végül Alyssa is nagy rajongótábornak örvendhetettegy idő után, és talán ez is hozzájárul a kettőjük közt k ialakult ellentétnek.Ezen feszültség miatt is akart Shannen kilépni a sorozatból, de meggyőzték,hogy legalább az évad végéig maradjon.

Haladt az idő, haladtunk a tervvel, jött a beígért Kvíz.Erősen gondolkodtam azon, hogy nevezek, de aztán elvetettem eme elképzelésem,mondván, hogy néz az már ki, hogy egy rakat lány között (a teremben összesen 6férfi/fiú volt, magamat, egy szülőt, és a levezénylőt is beleszámítva) egy30-nak kinéző huszonéves is játszik. De jobban is tettem. A kérdések alattkiderült, hogy olyan mélyen belenyúlnak a sorozatba, mint egy tolvaj a táskába,hogy csak az igazán fanatikusok tudnak rá válaszolni. Eddig a pontig én israjongónak hívtam magam, de ezt a titulust hamar el is ástam, mikor azeredményhirdetésnél felolvasott helyes válaszokat hallva kiderült számomra,annyit se tudtam, mint hittem. 🙂

Két forduló között megérkezett Boros Zoltán, Leomagyarhangja. Elég érdekes volt hallani a hangot, de nem azt az arcot látni,akit az ember megszokott hosszú hónapok alatt. Zoltán tartott egy kisebbéletrajzi beszámolót, és mesélt a szinkronizálás történelméről is, végül aközönség kérdéseire is válaszolt.

Zoltán távozása után személy szerint kimentem levegőzni,mert ekkor már közel 4 órája bent voltam, persze nem voltam végig ahátsófelemen, mivel voltak szünetek, de akkor se mentem kijjebb, mint adohányzóhelyiség. Mikor visszanéztem már a Kvíz 2. fordulójánál tartottak. ésgyakorlatilag ez volt a napi Charmed előadás utolsó eseménye, mert ez még egyjó órát tartott, és a nyeremények kiosztása után mindenki ment Isten, vagyisinkább a magyar Charmed oldal hírével.

A cikk megírásához segítségként szolgált a www.charmed.hu, a magyar Charmed oldal.


]]>