Ulpius Könyvkiadónál Takami Kosun kult-regénye, a Battle Royale. A távol-keleti J-horrorok rajongóinak ismerős lehet a cím, hiszen az e regény alapján forgatott film is hatalmas sikert aratott.

A történet, a dramaturg oly döbbenetes és ijesztő, mint a végkifejlet. Egy kegyetlen utópia körvonalazódik a szemünk előtt, nem a távoli jövőben és seholsincs helyen, hanem itt és most, a való világban.

Fiatalkorúak erőszakhulláma tartja rettegésben a társadalmat, mire a kormány egy drasztikus lépésre kényszerül: bevezeti a Battle Royale-törvényt. Minden tanév végén az összes végzős középiskolás osztályok közül kisorsolnak egyet. A diákokat egy kietlen, lakatlan szigetre hurcolják, és arra kényszerítik őket, hogy leszámoljanak egymással. Az életre-halálra menő harc végén csak egyetlen túlélő, a győztes hagyhatja el épségben a szigetet. Géppisztollyal, sarlóval, késsel, villával, vagy puszta kézzel kell saját osztálytársaikat, barátaikat, szerelmüket lemészárolni, mert máskülönben mindenki odavész. A bajtársi szolidaritás, az emberi szeretet egy szempillantás alatt omlik össze a halálfélelem súlya alatt. Szemrebbenés nélkül fordulnak egykori szövetségesek egymás ellen, a pánik és a paranoia véres mészárlásai egymást követik a csata órái során.

A regény brutalitása nem csak az öldöklés kegyetlenségében, hanem az emberség lángjának kihunyásában áll. A végletekig elszánt küzdelem háborúk iszonyatát kelti az olvasóban. Annak ellenére, hogy a japán kormány be szándékozta tiltani, egy nagyon fontos regényről van szó. Eme modern Legyek ura nem egy egyszerű mészárlós horror-könyv: minden fikció a valóságot követi. Az a borzalom, amely az egyébként 700 oldalas könyv lapjain megjelenik, a realitás sűrített eszenciája. Megmutatja, ahogyan a 20. század két világháborúja is megmutatta: mivé lesz az ember, ha az események mind a társadalmi, mind a természeti jogait elsöprik. Ebből a szempontból sehol máshol nem születhetett volna meg a téma jobb feldolgozása, csak Japánban. A 20. század története, csakúgy, mint a könyv és filmváltozata, csak erős idegzetűeknek ajánlott.

Battle Royale videóklip

csak erős idegzetűeknek!

{youtube}biIsWQzORac{/youtube}


]]>