Február 24-én, pénteken (a Lost záróepizódja után egy héttel) kezdi az RTL Klub vetíteni az Egyesült Államokban nagy sikert aratott sorozatot, a Rejtélyek városát. A Lost szereplői között már az első pillanatban felfedezhettünk ismerős arcokat a Millennium, az A Gyűrűk Ura, vagy a Babylon 5 sorozatból. Vajon mi a helyzet a Rejtélyek városa szereplőgárdájával?

Ariel Gade és Eddie CibrianA film középpontjában egy régi – új kérdés áll: mi van, ha a földön kívülieket nem is az égen, hanem a bolygónkon kell keresnünk? Homestead teljesen hétköznapi, unalmas floridai kisváros. Egy nap azonban hurrikán dönti romba az apró települést, teljesen elzárva Homesteadet a külvilágtól. Senki sem sejti azonban, hogy a természeti csapás csak előszele egy sokkal nagyobb katasztrófának.

Russel Varon (Eddie Cibrian) parkőr nyolc éves kislánya hátborzongató fényeket lát meg az éjszakai égbolton, amint azok vízre szállnak. A parkőr ex-felesége pedig minden előzmény nélkül  a semmi közepén eszmél föl, és még csak nem is emlékszik semmire, ami a hurrikán után történt vele. Mindez elegendő Varonnak, hogy a különleges események után nyomozni kezdjen, de a háttérben megbúvó szálak minden képzeletét felülmúlják…

William Fichtner A Rejtélyek városának parkőrét Eddie Cibrian alakítja. Őt korai tévés szerepeiben a magyar nézők nem láthatták: a fiatal fiú szappanopera-sztárként kezdte 1993-ban. 1997-ben már a Sunset Beach sorozatban játszott, ezt már hazánkban is vetítették. Két évvel később sikerült nagy előrelépést tennie, állandó szerepet kapott a Harmadik műszakban, itt Jimmy Doherty-ként láthattuk. Szerepet kapott Chuk Norris oldalán is, annak öccseként, a Logan bosszúja című 1998-as filmben.

Tom Underlay seriffet az a William Fichtner alakítja, aki több nagy amerikai filmben is részt vett már, többek között megcsillogtatta tehetségét a Pearl Harbor, a Sólyom végveszélyben, vagy az Armageddon mozikban. A Rejtélyek városában ugyanakkor ott találhatjuk a Kocka 2. kanadai fantasy/thiller egyik szereplőjét, Kari Matchettet, akitől azonban a sorozatok sem idegenek, hisz fel-felbukkant már a Poltergeist, vagy a Vipera egyes részeiben.

{mospagebreak title=A Rejtélyek városának színész hősei 2.}
A Larkin Groves Varont, Russel Varon feleségét játszó Lisa Sheridan 1997-ben az Egyről a kettőre egyik epizódjában kapta meg első szerepét, majd a UPN leszerződtette a Legacy drámasorozatának egy állandó szerepére. Szerepelt a FOX Freaky Links című sci-fi sorozatában, illetve 2000-ben a Burroughs és Ginsberg életéről szóló Beat című mozifilmben. A szemfüles rajongók azonban számon tarthatják feltűnését az Ãœgyvédek, az A helyszínelők vagy a Monk sorozatokban.

Ariel Gade és Tyler LabineTyler Labine (az Invasion-ben Dave Groves) kanadai színészt már most is láthatjuk a képernyőkön: az Álomsuli (Breaker High) Jimmy Farrelljeként a Jetix műsorán. Ez volt az első állandó munkája, amit követett a Dead Last, és a That Was Then. Persze ő is játszott epizódszerepeket az X-akták, a Millennium vagy a Poltergeist szériák egy-egy részében. De láthattuk a mozikban is, Aston Kutcher és Tara Reid oldalán az A főnököm lányában.

Az 1987-ben született Evan Peters véletlen került bele a filmvilágba, és mindenkinél jobban nyitott: egyből címszerepet kapott a Lelki gubancok (Clipping Adam) című filmben 2004-ben. Hasonlóképpen szerencsés volt a filmes pályafutása Alexis Dzienának (az Invasion-ben Underlay seriff 16 éves lányát alakítja), aki a Mimic 3. egyik főszereplőjeként volt látható először Magyarországon. A hatalmas szemű színésznő ezt követően szerepelt a Bolond ifjúság című TV-filmben. Jelenleg a Hervadó virágok (Broken Flowers) című Jim Jarmusch című moziban látható.

Még a gyerekek szereposztását sem bízták a véletlenre a producerek. A stáb legfiatalabb tagja, az 1997-ben születetett, Ariel Gade is olyan ajánlólevelet tudhat a magáénak, mint a Fekete víz című nagy sikerű thiller.

A készítők között ott találhatjuk a többszörös Emmy-díjjal jutalmazott Thomas Schlammet és az Alias-sorozat rendezőjét, Lawrence Trillinget. A harmadik producer Shaun Cassidy, kinek az egész Rejtélyek városa sorozat sikerét tulajdonítják. Több külföldi újság filmkritikusa el van ájulva a karakterek kidolgozottságától.  A sorozat legnagyobb erényének azt tartják, olyan élethű egyéniségekkel operál, hogy innentől már egyáltalán nem nehéz beleképzelnünk magunkat a cselekménybe akármilyen hihetetlen fordulat következik is be.

Balról jobbra: Aisha Hinds, Tyler Labine, Lisa Sheridan, Eddie Cibrian, Ariel Gade, Kari Matchett, Evan Peters, William Fitchner, Alexis Dziena
S ha már szó esett a cselekményről, Cassidy rendelkezik azzal a képességgel, amelyet sokan szeretnek a modern fantasy filmekben, remekül tud sejtetni dolgokat. Nagyon ritka alkalom az olyan, amikor minden rejtélyre kivétel nélkül fény derül. A néző csak egy árnyat lát, egy halk neszt hall, de hogy mi bújik meg ott a sötétben, azt jó pár rész erejéig a néző fantáziájára bízza Cassidy.

Ennek a receptnek köszönhető, hogy a tengerentúlon a Rejtélyek városa a péntek esték második legnézettebb sorozata, a Lost után. Idehaza ez a két alkotás nem fog rivalizálni egymással, amivel csak mi, nézők nyerhetjük a legtöbbet.

Az izgalmas estékhez tehát minden garantált, a Rejtélyek városában egyik napról a másikra nyomon követhetjük az apró település földön kívüli megszállását, és együtt szoríthatunk a szereplőnek, hogy át tudják vészelni az inváziót. Kapcsolódó anyagok:
Invasion – Rejtélyek városa: Lesz-e második szezonő
Elindult az Invasion – Rejtélyek városa hivatalos oldala
Mi már láttuk a fényeket! – Invasion
Lost (f)Eltűnt elméletek {mosgoogle center}


]]>