Sötét és komor – a Mysterious Universe másikoldala, amelyet mára második kötet nyomán ismerhetünk meg. Anthony Sheenard,kétszeres Zsoldos Péter díjas író, a Bowman-sorozat második kötetében a 24.századi Föld politikájába enged nekünk betekintést.


Gin Bowman épphogy betöltötte a tizenhetet; 2384.novemberét írjuk. A fiú féléves katonai kiképzésen van túl, s egy hónapnyiszabadságot kap, mielőtt a Kissinger Űrállomásra kerül. Gin nem tud mit kezdenia rászakadó függetlenséggel. Céltalanul bolyong Chicago utcáin, amikormegismerkedik egy vele egyidős lánnyal, Annabeth- szel, és egy olyan örvénybekerül, amelyet a NOS vezetői kevernek. Chicago, Mexikóváros és végül Párizs –három város, három teljesen különböző világ. Kettőt ebből a fegyverek, aharmadikat a politika, Bowman számára kiismerhetetlen szövete leplezi. A fiatalfőszereplő kénytelen beletanulni a hazugságok rendszerébe, amely teljesenellentétes az ő felfogásával.

De nem csak az új világ terheli Gin lelkét:minden érzése, gondolata mögött paranoiás édesanyja húzódik, aki haláláig nemhagyta, hogy fia emberek közé vegyüljön.

Gin próbál szilárdan megállni az ingatagtalajon, miközben Annabeth segítségével – akivel egyre közelebb kerülnekegymáshoz – családja után kutat. A múlt árnyai észrevétlenül kísérik az életét.Maga a történet olyan, mint az örvény, amelybe Gin maga is belekerül:beszippant és nem ereszt. Sötétség, komorság és depresszió sugárzik mindenegyes szóból; érzékeny lelkű emberek számára apokaliptikus hangulatotsugározhat a regény. Akik ismerik a Mysterious Universe világát, és tudják,ismerik a Bowman-saga fontosságát a galaxis története szempontjából, azoktudják, mennyi igazság rejlik a mögött hogy „apokaliptikus”.

A 2005-ben Zsoldos Péter díjjal jutalmazottSötétség előtt című regény folytatása magával ragadó. Számomra nem csak azértértékes olvasmány, mert Mysterious Universe-rajongó vagyok, hanem azért is mertGin Bowman lelki küzdelmeit is át tudtam élni. Mindannyiunkban lapul valami,amit még nem fedezünk fel, s az ilyen markáns stílusban megírt történetek,metaforikusan, átvezethetnek minket azokon az érzelmi hidakon, amelyek előttünkállnak. Ezáltal nem csak Mysterious Universe-olvasóknak ajánlott a Sötétségelőtt és az árnyak ébredése, hanem mindenkinek, aki látni akarja, milyen azigényes, magyar science fiction.

]]>