Angliában a „hős szerelmes”, míg Hollywoodban a „főellenség”jut először eszükbe az embereknek, amikor Alan Rickman nevétmeghallják. A kitűnő brit színész nemcsak a filmvásznon, hanem aszínpadon és a rendezői székben is bizonyított. A minap volt 60 éves.

Alan Sidney Patrick RickmanLondonban látta meg a napvilágot 1946. február 21-én. Munkás családbannevelkedett, édesapját nyolc éves korában vesztette el, így walesiszármazású anyja nevelte fel. A kis Rickmant már nagyon fiatalonvonzotta a színészet, különböző iskolai színdarabokban lépett föl,mégis, miután elballagott az általános iskolából, grafikusnak készült.Amikor elvégezte a középiskolát, akkor tudatosult benne, hogy arajzolás nem az ő világa, így felvételizett a tekintélyes KirályiSzínművészeti Akadémiára (Royal Academy of Dramatic Art), ahova 26évesen be is került.

Itt figyelt fel rá az angolszínjátszás. Nagy nevű színházak alkalmazták, és teljesítményét alegmagasabb brit díjakkal honorálták. A szigetországban mindenelőadóművész álma az, hogy egyszer a Royal Shakespeare Companyszínpadjára tudjon állni, és Rickmannek ez rövid idő alatt sikerült is.

Időközben több angol filmben isbemutatkozott, többnyire a hős szerelmest alakította, hiszen ehhez aszerephez már hozzászokott. Hollywood 1988-ban figyelt fel rá, amikor aDrágán add az életed (Die Hard) elsőrészében a gátlástalan német terroristát, Hans Grubert alakította. Azangol színész olyan fenomenálisan formálta meg szerepét, hogy innentőlkezdve előszeretettel kérték fel a „rosszfiú” eljátszására. Ilyen voltaz 1991-es Robin Hood: A tolvajok fejedelmében mutatott alakítása is, amikor a gonosz Nottingham bíró bőrébe bújt.

Rickman volt a címszereplő az 1996-os Rasputinban,amiért megkapta a filmszakma egyik legrangosabb elismerését, a GoldenGlobe Díjat. Emellett több sikeres hollywoodi produkcióban is résztvett, és olyan színészek mellett bukkant fel, mint Emma Thompson, Julia Roberts, vagy Liam Neeson.

Új arcát mutatta az 1999-es Dogmában, ahol Kevin Smithirányítása alatt egy fantasy-vígjátékban komédiázott. Alan Rickman,mint angyal csillogtatta meg tehetségét a rajongói előtt, hisz azaddigi „főgonosz” szerepébe szinte beskatulyázott angol színész ezúttala jó oldalon állt.

{mospagebreak title=Sci-fi és fantasy szerepek}
Afantasy után úgy gondolta, ideje lenne a sci-fi műfajban is szerencsétpróbálnia, ennek az eredménye lett a szintén 1999-ben megjelent Galaxy Quest: Galaktitkus küldetés.Ebben a filmben Rickman egykori shakespeare-színészt alakít, akinekkarrierje egy unalomig ismételt, űrhajós szappanoperába torkollik. Azangol művész minden kívánalomnak eleget tett a film során, és a gonoszszerepében már megszokott groteszk mimikájával komédiázza végig akalandot.

Galaxy Quest: Galaktitkos küldetés (1999)A Galaxy Quest után a brit előadóművész hangját adta egy dán mesefilmhez, a Segítség, hal lettem! címűhöz. Ez volt az első animáció, amit Rickman elvállalt. Ezek után újra a valóság talajára tért vissza a Fújd szárazra, édes! című vígjátékban.

Amikor szóba került a Harry Potter és a Bölcsek köve filmvászonra vitele, Perselus Piton megformálóját először Tim Rothbanlátták a készítők. Mivel azonban a színész nem fogadta el a felkínáltlehetőséget Rickmannek adatott meg, hogy eljátssza az igazságtalanbájitaltan-tanár szerepét. A gonosz karakterek megformálója ezúttal iselismerésre méltóan teljesített, és az lett kétes értékű jutalma, hogyegy világ gyermeki korosztálya utálja, amiért olyan igazságtalan HarryPotterrel.

Az előadóművésznek azonban ez a tény nemszegte kedvét, így a folytatásokban is ott piszkálta a fiatalvarázslókat, ahol tudta. Rickman sosem bánta, hogy a gonosz szerepétkell eljátszania, szerinte ugyanis ezekben a karakterekben van az igazilehetőség valami maradandó alkotására. A Harry Potter-részek között ismételten hangját adta egy amerikai produkcióhoz, a Galaxis útikalauz stopposoknak-hoz. Habár a film nem animáció, az angol színész mégsem tűnik fel benne.

Harry Potter és a tûz serlege (2004.)
Alan Rickman a színjátszás mellett politizálni is szeret, élettársával, Rima Hortonmunkáspárti politikussal 29 éve vannak együtt. A szerepek eljátszásamellett Rickman a rendezői székben is szerencsét próbált, több nagysikerű színdarabot rendezett, az 1997-es Téli vendég című filmjét pedig három díjjal is jutalmazták a velencei fesztiválon.

A színész jelenleg Londonban forgatja a Harry Potter-sorozatötödik részét, amiben Perselus Pitont egy új oldaláról ismerhetjük meg.Mivel Rickman a szülőföldjén dolgozik, biztosan sikerült időtszakítania arra, hogy megünnepelje születésnapját.
{mosgoogle center}

]]>