A Galaktika magazintól Németh Attila irodalmi szerkesztő köszöntötte az Átjáró Találkozásokírói, olvasói napján az egybegyűlteket, és beszélt a magazin 2006-osévi kiadási terveiről. érintette mind az újság, mind a könyvsorozatjövőjét.

{mosgoogle center}

– Jó hír, hogy a márciusi számunktól tizenhat oldallal nő a Galaktika terjedelme, ugyanakkor az ára nem változik – kezdte az előadását Németh Attilaegy pozitív bejelentéssel. –  Az oldalszám növelése több irodalmatjelent. Ugyanakkor ígéretet kaptunk, hogy a második félévben tovább nőa lap terjedelme, amikor is elérjük a régi Galaktika 128 oldalas megjelenését.

A magazin lapjain továbbra is a novellák dominálnak, illetve folytatódik a kisregények publikálása. Hamarosan Kasztovszky Béla egy írását közlik részletekben.

– Tavaly év végén megjelent az első új Galaktika fantasztikus könyv – emlékeztette az egybegyűlteket William Gibson és Bruce Sterling A gépezet című regényére Németh Attila. – A sorozat a terveink szerint idén négy kötettel fog folytatódni. Az első Joan Slonczewski Gyermekcsillag című regénye lesz. A lengyel származású írónő genetikus kutató. A Gyermekcsillagegy nagyobb szabású ciklusának, az Elysium-univerzumnak az első kötete.Azon a bolygón játszódik, amelyen az írónő egyetlen novellája, amit a178-as Galaktikában olvashattatok. A regény március végére várható, tervezett ára 2370 forint lesz, tehát olcsóbb, mint a Gibson-Sterling könyv.

A Galaktika sorozat ezután egy újabb Gibson-kötettel folytatódik, ami júniusban fog megjelenni. A címe A holnap tegnapja, és William Gibson Híd-trilógiájának harmadik része (az első két kötet a Virtuálfény és az Idoru volt).

– Várható még Arthur C. Clarke és Stephen Baxter egy közös könyve, az Idő-odisszeia sorozat első kötete, Az idő szeme. A sorozat tematikájában rímel az Űrodüsszeiasorozatra. Clarke volt az ötletgyáros, és Baxter az író, ami miattsenkinek nem kell aggódnia, mert nagyon jó szerző, a keményvonalas,tudományos központú SF terén Clarke méltó utóda.

A 2006. évi negyedik regénye a Hugo- és Nebula-díjas Kim Stanley Robinson egy érdekes trilógiájának első kötete. A Viharfelhők a globális felmelegedéssel foglalkozik, megjelenése novemberre várható. A sorozatot a Galaktika 2007-ben folytatja majd.

Az újság és a könyvsorozat mellettmegszerveződik a Galaktika Baráti Kör, amely éves tagsági díj melletttöbb kedvezményre feljogosítja a tagokat. A tervek között szerepel aGalaktika könyvesbolt újbóli megnyitása is. Burger István, aGalaktika főszerkesztője, ugyanakkor egy olyan ötlettel is előállt,amely szerint közönségszavazással lehetne dönteni afelől, hogy a régiGalaktika (vagy Kozmosz) fantasztikus könyvek sorozatból melyregényeket adjon ki a magazin újból. Amelyikre elég szavazat érkezik,azt egy meghatározott példányszámban ki fogják nyomtatni. Ezek akönyvek egységesen 1972 forintba fognak kerülni, annak emlékére, hogy aGalaktika 1972-ben indult.

Beszámolójának végén Németh Attila olvasóikérdésekre is válaszolt. Az első érdeklődőnek – aki feltehetően küldöttmár novellát a magazin számára – elmondta, hogy a beérkezett hazaiírásokra sajnos nem mindig marad ideje, a számok összeszerkesztésejelentős energiát foglal le. Szintén olvasói kérdés volt, hogy a Sztrugackij testvérektől jelentet-e meg valamit a Galaktika.

– Szeretnénk novellákat közölni tőlük, és persze van jó párSztrugackij-regény, amit itthon nem adtak még ki, és jó lennemegjelentetni őket – válaszolta végezetül a magazin irodalmiszerkesztője. – Ám a kiadáskor figyelembe kell vennünk az anyagivonzatokat is. Az első pár regényünk angolszász szerzőket vonultat fel,de emellett vannak más elképzeléseink is. Például magyar szerzőkműveinek kiadásában is gondolkodunk.

]]>