Magyarországon december elsejétől lesz kapható a két lemezes Star Wars III. rész – A sith-ek bosszúja, amelynek extráin keresztül a nézők alapos betekintést kapnak az űrsaga befejező részének készítési titkaiba.

„A Sith-ek bosszúja dvd lázba hozza majd a rajongókat” – nyilatkozta a megjelenés kapcsán Jim Ward, a DVD producere. „Az a tény, hogy a Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja digitálisan készült azt jelenti, hogy mind a film képi világa, mind a hangja valóban egyedülálló lesz” – fűzte hozzá Ward.

A kiadványon több órányi kisfilmet láthatnak a rajongók, melyek különböző szempontokból mutatják be a film minden egyes alkotóelemét. A Star Wars III. rész – A sith-ek bosszúja páratlan részletességgel tárja fel az év legnagyobb filmjének  érdekességeit, kulisszatitkait. A DVD extra kisfilmjei egyedülálló utazásra invitálják a Star Wars filmek rajongóit, amelyeken keresztül soha nem látott jeleneteket, werkfilmeket és további izgalmas dokumentumfilmeket láthatnak.

„Az akartuk, hogy az utolsó Star Wars mozi dvd változata humorával, izgalmas történetével és egyedülálló látványvilágával az elsőtől az utolsó percig rabul ejtse a nézőket. Remélem, hogy a rajongók is egyetértenek majd azzal, hogy ezt teljes mértékben sikerült teljesítenünk” – nyilatkozta Jim Ward.
Az extrák egyik központi kisfilmje az „Egy percen belül” című dokumentumfilm, amely aprólékos betekintést enged a Sith-ek bosszúja roppant összetett készítési folyamatába. Egy 49 másodperces jelenetet alapul véve mutatják be az alkotók, hogy mennyi munkára volt szükség, amíg végleg összeállt és elkészült az adott, majd egy perc a filmből.

Az előkészületektől a kosztümtervezési munkákig, a kamerák kezelésétől a sminkek kitalálásáig illetve a hangtechnikai próbáktól a zenefelvételig minden munkafolyamatot bemutat és végigkövet a 79 perces werkfilm. A rajongók szembesülhetnek azzal a hihetetlen mennyiségű munkával, amelyet a film minden egyes percébe beletettek az alkotók. A dokumentumfilm stábja mintegy 600 órányi anyagot forgatott A Sith-ek bosszúja készítése közben  és ebből vágták össze ezt az összeállítást, amelynek házigazdája a Star Wars saga producere, Rick McCallum.

„Rengeteg név és foglalkozás olvasható a vége főcímben, de csak kevesen tudják, hogy az egyes munkafázisok mit takarnak és mennyire nélkülözhetetlenek az egyes feladatkörök a film készítése közben. Mi most ebbe is beleástuk magunkat” – mondta Tippy Bushkin, a dokumentumfilm rendezője.

Az „Egy perecen belül” egy mini film iskolának is beillik, amelyben George Lucas és Rick McCallum segítségével és szakértő útmutatásai révén tekinthetünk be A Sith-ek bosszúja készítési folyamatába.

A DVD további kisfilmjei számos más aspektusból mutatják be ennek az epikus csillagközi történetnek a forgatási fázisait. Köztük a törölt jelenetek új perspektívákat is nyitnak a Star Wars saga történetfolyamához. Bizton állítható, hogy ezeket a pillanatokat már régóta várták a rajongók. Például azt, amelyikben Yoda megérkezik a Dagobah mocsár bolygóra, ahol majd Luke Skywalker találkozik vele A birodalom visszavág című részben. George Lucas és az ILM szakemberei ezeknek a törölt jeleneteknek a többségét szinte teljesen mértékben mind vizuális, mind hangtechnikai szempontból elkészítették, ezáltal 16 perccel gazdagítva a befejező részt.

A DVD bonusz filmjei ezeken felül tartalmaznak egy újonnan rögzített audiokommentárt is a rendező, George Lucas illetve a stáb kulcsembereinek a tolmácsolásában. Továbbá látható még a dvd-n A kiválasztott (The Chosen One) című kisfilm, amely Anakin Skywalker Darth Vaderré való átalakulását követi végig  illetve a Star Wars III. rész kaszkadőrmutatványait bemutató – ezen belül is az Anakin Skywalker és Obi Van Kenobi közti végső lézerkardpárbaj trükkjeiről szóló –  „It’s all for real” dokumentumfilm.

A film 5.1-es magyar szinkronnal nézhető majd, az extrák angol nyelven lesznek láthatóak.

A STAR WARS III. RÉSZ – A SITH-EK BOSSZÚJA extráinak részletes tartalma:

1. lemez:
George Lucas és a stáb tagjainak teljes audiókommentárja
Rejtett extra
DVD-ROM-os kulcs a DVD-vásárlók számára az interneten nyújtott exkluzív tartalom megnyitásához

2. lemez:
Egy percen belül: Így készült a III. Rész (kb. 79 p.)
12 kimaradt jelenet (kb. 16 p.)
Kisfilm: A III. Rész kaszkadőrmutatványai (kb. 11 p.)
Kisfilm: A Kiválasztott (Darth Vader) (kb. 15 p.)
A forgatás során a Star Wars honlapjára felkerült 15-részes web-dokumentumfilmek (kb. 123 p.)
Videoklip: A Hero Falls (kb. 4 p.)
2 előzetes
15 TV-szpot
Videojáték-előzetes: Battlefront 2
Videojáték-előzetes: Empire At War
Játszható XBOX-játék demó: Battlefront 2
Képgaléria: Exkluzív fotók a forgatásról (105 kép)
Képgaléria: Plakátok (20 kép)
Képgaléria: Kültéri kampány (60 kép)
DVD-ROM-os kulcs a DVD-vásárlók számára az interneten nyújtott exkluzív tartalom megnyitásához.
]]>