január 22-én megrendezésre kerülő Átjáró Találkozások programon számos magazin-, könyv- és képregénykiadó megjelenik, hogy bemutatkozzanak vagy éppen beszéljenek 2006-os terveikről. Alább ezeknek a kiadóknak, magazinoknak a listája olvasható.

Agave kiadó
Az Agave kiadó 2003-ban alakult, azon felismerés egyenes következményeként, hogy egyes angol nyelven olvasott, rajongásig szeretett írók regényeinek magyarországi megjelenésére bizony teljesen felesleges lélegzet-visszafojtva várni. A kiadó által gondozott szerzők igazi minőséget képviselnek a szórakoztató irodalmon – krimi, science-fiction, fantasy vagy akár horror – belül. Az elmúlt években több híres szerzőt is megismertettek a magyar olvasóközönséggel, mint például: Iain M. Banks, Laurell K. Hamilton, Steven aylor, Lawrence Block, Jeff Noon, illetve eljuttatták Philip K. Dick regényeit és novelláit a hazai rajongókhoz.
Az Agave kiadó jelen levő műfordítói a Pódiumon fognak beszélni a műfordítás jellegzetességeiről, nehézségeiről. Megosztják tapasztalataikat az olvasókkal vagy a műfordítások gyakorlati tanácsai iránt érdeklődőkkel.

Beholder kiadó
A Beholder Kft. 1992-ben alakult meg. Kezdetben csak a Túlélők Földjének, Magyarország első levelezős szerepjátékának üzemeltetésével foglalkozott, majd szépen sorban bővült a könyvkiadással, és a többi szerep- és kártyajátékkal. A Beholder Kft. jelenleg Magyarország egyik legmeghatározóbb fantasy és sci-fi kiadója, termékei, szolgáltatásai között máig szerepel a töretlenül sikeres levelezős és internetes játék, a Túlélők Földje, valamint a szintúgy híres gyűjtögetős kártyajáték, a Hatalom Kártyái. A cég kéthetente új könyvet jelentet meg, és folyamatosan fejleszti, népszerűsíti játékait. A kiadója többek között Ian Watson, Raymond E. Feist, Robert Jordan és J. Goldenlane könyveinek.

Cherubion kiadó
A Cherubion Könyvkiadó és Szolgáltató Kft. 1991. szeptember 2-án kezdte meg a működését Debrecenben – nem minden előzmény nélkül. A kiadó arról a fantasy világról kapta a nevét, amely a kiadó frontemberének és tulajdonosának, Nemes Istvánnak az írói karrierjét és ismertségét megalapozta. Fő profilja fantasy és sci-fi művek kiadása, mind önálló regényként, mind gyűjteményes kötetekben. A jeles nyugati szerzők mellett segítik és bátorítják a tehetséges, fiatal magyar írókat is. Az elmúlt csaknem másfél évtizedben a kiadó szárnyai alatt fejlődött ki a magyar sci-fi és fantasy szerzőgárda jelentős része.
A Pódiumon a kiadó berkén belül kifejlődött Ammerúnia irodalmi műhely vezetője, dr. Berke Szilárd tart előadást a műhely munkájáról.

Deltavision kiadó
A kiadó 1994-ben alakult, ám szorosan vett üzleti tevékenységét viszont csak egy évvel később kezdte el, a Camelot megnyitásával.  A közvetlen értékesítés mellett a nagykereskedelembe is belevágtak. Legfrissebb célkitűzésük a hazai társasjátékos kultúra megteremtése és ápolása, melyet elsősorban igényes (külföldi és magyar fejlesztésű) játékok megjelentetésével, rendezvények szervezésével terveznek elérni.
A kiadótól Kleinheinz Csilla szerkesztő lesz jelen, illetve a Delta irodalmi műhely képviseletében a pódiumon előadás hallható a műhely tevékenységéről, céljairól, illetve lehet kérdezni a megjelenési lehetőségekről.

Galaktika magazin
A Galaktika magazin hűen reprezentálja a magyar és a világ SF életét immáron harmincnégy éve. 1972-ben jelent meg először, akkor még a könyvesboltok polcain. Az elsőt követte további 23 év, és az évek alatt további 174 szám. 1985-ben a Galaktika antológiából magazinná alakult, a kis méretből nagyra váltott, a többé-kevésbé rendszeres megjelenésből havi megjelenés lett. Egy új kor elvárásainak próbált megfelelni. Majd 1993. januárjában az újabb váltás jött: nyolc év után a Galaktika visszaalakult a régi alakúvá és antológiává, ám a próbálkozások ellenére két év múlva megszűnt. 1975 áprilisában megjelent 175., utolsó szám. Aztán 2004-ben egy új stáb felélesztette a régi legendát…
A rendezvényen a magazin irodalmi szerkesztője, Németh Attila lesz jelen, aki a Pódiumon előadást is tart a novellaírás szabályairól, a hozzájuk beérkezett írások tipikus hibáiról – emelyeket érdemes elkerülni.

Graal könyvek kiadó
A kiadó a hazai sci-fi és fantasy kiadás legfiatalabb tagja. A 2000-ben elindult Mysterious Universe sorozat felvállalásával indították kiadói tevékenységüket. Céljuk, hogy 2006-ban új írókat és külföldön már ismert szerzőket vezessenek be a magyar irodalmi életbe.
A Mysterious Universe világához a tavalyi évben több író is csatlakozott. Írástechnikai kérdésekről, megjelenési lehetőségekről, illetve a sorozat hátteréről beszélnek a Pódiumon a MU írói .

Goblin Publishing
A Goblin Publishing eddig két antológiájával van jelen a hazai piacon. A kiadó igyekszik felvállalni az európai SF közvetítőjének szerepét, az eddigi kötetekben is találhatnak az olvasók „nem-angolszász” írásokat. A kiadó tervei között szerepel további kötetek megjelentetése.

Roham
Különös vállalkozásba fogott pár fiatal 2005 végén: a science-fiction és a szépirodalom, illetve a képregény-kultúra összeháziasításával foglalkozva elindítottak egy ingyenes magazint. Lapjukkal elsőként2005 novemberében, a Hungarocomix-on találkozhattak az érdeklődők. A terveik szerint negyedévenként jelennek majd meg, versekkel, novellákkal és képregényekkel, kezdő és profi írók műveit egyaránt várják.
Korchma Zsombor, a Roham főszerkesztője, és irodalmi szerkesztői, Sípos Zoltán és Varga Illés is jelen lesznek a rendezvényen, és beszélnek a színpadon terveikről, elképzeléseikről.

Tuan
A Tuan kiadó az ezoterikus könyvek kiadása után vágott bele a fantasy kiadásába. 2005- folyamán felvállalta a M.A.G.U.S. regények kiadását az Inomival szerződve, illetve megjelentette Jan van den Boomen új, önálló regényét is.

ADOC-Semic
Az ADOC-Semic, Magyarország egyik legnagyobb gyermeklapkiadója, 1988. januárjában kezdte meg kiadói tevékenységét Semic Interprint néven. Gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló magazinokat, albumokat, szakfolyóiratokat és könyveket jelentetnek meg. Ők a kiadói többek között a magyar nyelvű Star Wars és Pókember, illetve a Garfield képregényújságoknak is.

Dragon Rouge Kiadó
A Dragon Rouge Kiadó Joann Sfar és Lewis Trondheim „A torony – egy kacsa szíve” című szatirikus művével kezdte meg 2005-ben magyarországi kiadói tevékenységét.

Magyar Képregény Akadémia
A Képregény Akadémia 2004 tavaszán alakult meg. Az Akadémiának – politikai hovatartozástól, vallási meggyőződéstől, vagy bármiféle elkötelezettségtől függetlenül – tagja lehet mindenki, aki szívén viseli, a magyar képregény sorsát, és annak fejlődését, kibontakozását tevőlegesen, és kellően magas színvonalon elősegíti. Az Akadémia maga választja meg tagjait, azok érdemeit, munkásságát szigorúan, és elfogulatlanul szem előtt tartva.

Míves Céh Kiadó
A Míves Céh Kiadó 2004 tavaszán alakult, könyv- és képregénykiadással egyaránt foglalkozik. A Fekete-Fehér Képregényantológia kiadói, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének alapító tagja.

Vad Virágok Könyvműhely
A Vad Virágok Könyvműhely adta ki 2005-ben Odegnál Róbert „Rév – A hívó” című képregényét. A könyvműhely asztalánál a művész is jelen lesz.

ComicsInvest
Fantasticbook
A Fantasticbook – Fantasztikus Könyvklub és Online Áruház 2006 januárjában indult útnak a fantasy és science-fiction könyváruházak online mérföldköveként. Kínálatukban a hazai fantasztikumot megjelentető kiadók összes, megjelent kötete megtalálható. Áruházukban helyet kapnak még különlegességek, művészeti albumok, és a kisebbik korosztály számára mesekönyvek. Kiadói tevékenységüket 2006-ba indítják útnak (Sólyomtoll Könyvkiadó), olyan rétegkönyvek megjelentetésével, mint a történelmi ihletettségű Hadúr saga Bán Mór és Szélesi Sándor tollából, vagy a meseregény sorozat, a Rejtekerdő Szélesi Sándor és Böszörményi Gyula jóvoltából.

]]>