Warren Brown (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) és munkatársai az Astrophysical Journalban közlésre elfogadott tanulmányukban arról számoltak be, hogy az arizonai MMT Obszervatórium műszereivel két új hipersebességű csillagot találtak, amelyek gyors mozgásuk révén mindörökre elhagyják a Tejútrendszert. Mindkettő fiatal csillag, kb. négyszeres naptömeggel, és sorsuk az intergalaktikus térben magányos sodródás lesz.

Az elsőként felfedezett, SDSS J091301.0+305120 jelzésű égitest az Ursa Maior csillagképben található, sebessége 2 millió km/h (555 km/s), jelenlegi távolsága pedig 240 ezer fényév. A másik szökevény, a Cancer csillagképben levő SDSS J091759.5+672238, valamivel közelebb, 180 ezer fényévnyire található, de gyorsabban mozog: közelítőleg 2,3 millió km/h (635 km/s) sebességgel távolodik. Habár mindkét csillag roppant nagy sebességgel mozog, nagy távolságuk miatt halványak, ezért sebességük csak a legérzékenyebb csillagászati műszerekkel mérhető meg.

Ezek a rendkívül gyorsan mozgó égitestek a csillagászati objektumok új osztályát képviselik. Brown és kollégái az első ilyen száműzött csillagot 2005-ben találták, majd később európai kutatócsoportok még kettőt fedeztek fel; ezek egyike valószínűleg a Tejútrendszer közeli kísérőgalaxisából, a Nagy Magellán-felhőből szökött el. A legutóbbi felfedezéssel így már ötre nőtt az ismert hipersebességű csillagok száma.


A csillagaszat.hu cikke ]]>